Managementul financiar bancar olandez

7x puncte

categorie: Management

nota: 7.85

nivel: Facultate

Considerand definitia larga a culturii, care cuprinde atat cultura materiala cat si cultura spirituala , distingem doua motive determinante ale evolutiei procesului managerial olandez.

Primul, derivat din “cultura materiala (tehnica, mijloacele de comunicatie, constructiile, imbracamintea, in genere toate bunurile materiale si tehnicile necesare producerii lor)” 2 , a [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul financiar bancar olandez

Considerand definitia larga a culturii, care cuprinde atat cultura materiala cat si cultura spirituala , distingem doua motive determinante ale evolutiei procesului managerial olandez.

Primul, derivat din “cultura materiala (tehnica, mijloacele de comunicatie, constructiile, imbracamintea, in genere toate bunurile materiale si tehnicile necesare producerii lor)” 2 , a determinat si in cazul Olandei – ca si in cazul tuturor statelor dezvoltate economic – o gandire pozitiva in sensul optimizarii folosirii resurselor, in vederea obtinerii de rezultate economice de amploare, reflectate si in nivelul de trai.

Sub acest aspect, consideram relevant faptul ca Olanda este membru fondator in cadrul Uniunii Europene. Or, la momentul constituirii acestei structuri suprastatale, si mai cu seama la momentul Tratatului de la Maastricht (1992), conditiile de participare la structura europeana ce se voia formata erau, cu precadere, de natura economica, vizand in mod special o anumita cota a produsului intern brut / cap de locuitor si un anumit nivel minimal al veniturilor.

Al doilea motiv ce a determinat evolutia procesului managerial olandez, se leaga de definitia in sens restrans a culturii si anume “cultura spirituala (creatiile din domeniul stiintei, literaturii, artelor, etc., nivelul educatiei si al moralitatii, al constiintei)”3.

Experienta generate de perioada in care Olanda a fost stat colonist ca si influentele statelor colonizate asupra culturii spirituale olandeze, au determinat deschiderea catre invatare si asimilare de concepte noi, ceea ce se resimte si in evolutia procesului managerial.

Se impune aici, din ratiuni cronologice, precizarea ca “la origini, intreprinzatorul particular era subiectul activ al vietii economice, care plasa capitalul propriu […] intr-o afacere de prouctie oarecare si care, in virtutea dreptului de proprietate asupra bunurilor investite, se ingrijea – direct – de bunul mers al activitatii lucrative respective in vederea obtinerii profitului” .


Conceptul a suportat modificari date – pe de o parte de evolutia istorica a notiunii de intreprindere, pe de alta parte datorita tendintei de urmarire a bunastarii sociale specifica Olandei, ceea ce a determinat ca modificarea conceptului de manager sa treaca dinspre acceptiunea de “stapan” spre cea de organizator al bunului mers al activitatii, in interes comun, aspect ce are – mai degraba – un caracter social, decat unul pur economic.

1.1.2 DIMENSIUNEA SOCIALA A MANAGEMENTULUI OLANDEZ
Intr-o abordare matematica, de retinut este faptul ca Olanda are o suprafata de 41.526 km2 din care 34.000 km2 uscat si o populatie de 16.146.123 locuitori.

- Forma de guvernamanat Monarhie constituțională ereditară
- Sarbatoarea nationala 30 aprilie (Ziua Reginei - aniversarea urcării pe tron a reginei Beatrix - 1980)
- Limbi oficiale olandeza
- Religie romano-catolici 31%, protestanți 21%, musulmani 4,4%, alții 3,6%.

- Impartire administrative in 12 provincii (provincien, singular - provincie).Teritorii dependente: Antilele Olandeze, Aruba
- Capitala Amsterdam (capitala constituțională); Haga (reședința regală și a administrației de stat)

- Orasele principale Eindhoven, Zwolle, Tilburg, Rotterdam
- Puterea executiva;Este exercitată de un Consiliu de Miniștri numit de rege.

- Principalele partide politice:Apelul Creștin-Democrat (partid de centru, dominant), Partidul Muncii Partidul Popular al Libertății și Democrației Partidul Socialist Partidul Unității Creștine Democrații 66 Partidul Verde
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.