Managementul financiar al firmei

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

1.Previziunea financiara: functie complexa, cere numeroase cunostinte de specialitate; riguroasa, dar in acelasi timp deosebit de flexibila. Daca nu se acorda atentie acestei functii rezultatul va fi negativ pentru firma, care poate duce chiar la faliment.

Pentru realizarea acestei functii se porneste de la identificarea unor obiective, de strategie si tactica a firmei si se efectu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul financiar al firmei

1.Previziunea financiara: functie complexa, cere numeroase cunostinte de specialitate; riguroasa, dar in acelasi timp deosebit de flexibila. Daca nu se acorda atentie acestei functii rezultatul va fi negativ pentru firma, care poate duce chiar la faliment.

Pentru realizarea acestei functii se porneste de la identificarea unor obiective, de strategie si tactica a firmei si se efectueaza evaluari si calcule privind posibilele venituri si cheltuieli ale firmei, posibilele incasari si plati pe care trebuie sa le faca aceasta. Se iau in vedere mai multe variante pentru obtinerea profitului, prin optimizarea activitatii, prin mobilizarea tuturor resurselor tehnologice, economice si umane. De asemenea, se iau in vedere relatiile cat mai bune cu actionarii si cu principalii parteneri ai firmei.

Instrumente de realizare a functiei:
-bugetul de venituri si cheltuieli care face estimarea in perspectiva a posibilitatilor de atragere de noi venituri si rationalizarea cheltuielilor.
-bugetul de trezorerie: este cu atat mai precis cu cat durata este mai scurta. Se foloseste pe perioade mai scurte (semestru, trimestru, luna). Acest buget priveste acele incasari si cheltuieli care sunt certe;
-prognoze financiare sau calificari financiare a caror durata este mai mare.

2.Organizarea financiara: ca organizare, departamentele si principalele sectoare ale firmei se pot grupa in doua categorii:
-nonfinanciare (departamentul de productie, departamentul de conceptie, departamentul de marketing);
-financiare (departamentul de finante, departamentul de contabilitate, comisia de cenzori).

Departamentul financiar: presupune determinarea resurselor financiare, utilizarea lor cat mai eficienta; cu viteza de rotatie a fondurilor; cu echilibrul centralizat si descentralizat la nivelul intregii firme, precum si cu obtinerea unui profit cat mai insemnat.
Pentru obtinerea acestor obiective sunt necesare cateva aspecte:
- un sistem informational cat mai adecvat;
- necesitatea comunicarii intre structurile organizatorice;
- delegarea de autoritate si responsabilitate.

Sfera problematicii financiare se refera la:
- evaluari;
- determinarea de preturi si tarife;
- probleme de gestiune;
- probleme fiscale;
- capacitate de plata;
- probleme legate de bugetul de venituri si cheltuieli;
- bugetul de trezorerie;
- relatiile cu banca si piata de capital.

Ca periodicitate, lucrarile financiare pot fi:
- curente;
- probleme de perspectiva (previziuni);
- analiza diagnostic.
Domeniul contabil: se ocupa de documentele de inregistrare, de intocmirea notelor si dispozitiilor contabile; de evaluarea si reevaluarea patrimoniului; de intocmirea in cat mai bune conditiuni a bilantului contabil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.