Managementul etic al organizatiilor

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Ambele premise mi se par false. Coruptia e, in fond, un fenomen moral (si numai secundar juridic: el a fost sanctionat juridic pentru ca e imoral); in consecinta, ar trebui sa ne asteptam sa existe si forme de lupta impotriva coruptiei care nu sunt bazate pe proceduri si penalizari tipic juridice, ci pe metode strict etice, cum ar fi crearea unei culturi institutionale anti-coruptie sau educarea i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul etic al organizatiilor

Ambele premise mi se par false. Coruptia e, in fond, un fenomen moral (si numai secundar juridic: el a fost sanctionat juridic pentru ca e imoral); in consecinta, ar trebui sa ne asteptam sa existe si forme de lupta impotriva coruptiei care nu sunt bazate pe proceduri si penalizari tipic juridice, ci pe metode strict etice, cum ar fi crearea unei culturi institutionale anti-coruptie sau educarea intra-institutionala a caracterelor. Pe acestea ce departament le administreaza si le pune in opera? Se pare ca niciunul.

O asemenea obtuzitate nu e caracteristica doar Romaniei:"Oare toate natiunile de pe glob imbratiseaza strategii de management etic? Da, dar in primul rand din perspectiva combaterii coruptiei prin legi, reguli si regulamente. Limitele acestei abordari sunt evidente. Ea reduce comportamentul etic la forma sa minimala (nu incalca legea sau regulamentele) si incurajeaza o abordare ingusta, legalista a definirii comportamentului acceptabil". [1]

Comisia Europeana vede lucrurile in aceeasi maniera legalista. In raportul de monitorizare a Romaniei din anul 2005 se spune: "Legislatia existenta in domeniul luptei anticoruptie trebuie aplicata riguros, iar coruptia din structurile de aplicare a legii trebuie atacata ferm. Mai mult, trebuie sa existe o implementare total transparenta, responsabila si stricta a tuturor codurilor etice si deontologice pentru functionarii publici, insotita de o aplicare consecventa a pedepselor penale pentru a transmite un mesaj puternic de descurajare a faptelor de coruptie".

Prin urmare, alaturi de legi si tribunale, codurile etice trebuie si ele aruncate in lupta anti-coruptie dar nu fara a fi dublate de masuri juridice ("pedepse penale") pentru a le face sanctiunile mai convingatoare. Intrebarea este: nu exista oare si alte masuri de aplicare a codurilor etice in afara de pedepsele juridice? Domeniile educatiei morale si al formarii culturii organizationale nu au cumva un specific distinct de cel al aplicarii dreptului?

Pentru juristi raspunsul este de doua ori nu; iar acest text a fost scris de juristi. Ca si majoritatea altor specialisti, ei cred ca pentru a intelege si aplica o regula juridica trebuie sa te pregatesti timp de cativa ani intr-o facultate buna, in timp ce pentru a intelege si aplica o regula morala nu ai nevoie decat, cel mult, de bun simt. De aici desconsiderarea de facto a moralei prin trecerea ei constanta in subsidiar, fara a recunoaste, desigur, acest lucru. In aceasta inalta forma de ignoranta cu privire la statutul eticii sta radacina raului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.