Managementul energetic in sistemele de iluminat

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.62

nivel: Facultate

In SUA 7% din energia electrica consumat in sectorul industrial este utilizata pentru iluminat [1]. Pentru SUA (1994) acesta este de 54'332 * 106 kWh [1]. Cu un sistem de control al iluminatului corespunzator poate fi economisit de la 20% la 50%, uzual 30%. Lumina naturala nu este absolut necesara pentru a obtine economii importante. Important este ca sistemele de control al iluminatului sa nu der[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul energetic in sistemele de iluminat

In SUA 7% din energia electrica consumat in sectorul industrial este utilizata pentru iluminat [1]. Pentru SUA (1994) acesta este de 54'332 * 106 kWh [1]. Cu un sistem de control al iluminatului corespunzator poate fi economisit de la 20% la 50%, uzual 30%. Lumina naturala nu este absolut necesara pentru a obtine economii importante. Important este ca sistemele de control al iluminatului sa nu deranjeze ocupantii, intelegand prin acesta un sistem reusit complet tranparent pentru utilizator.

Sistemele pot fi instalate in noile instalatii cat si in cele existente. Proiectul corespunzator si instructiunile de utilizare sunt importante pentru a obtine economii semnificative. Sistemele de control al iluminatului pot fi cuplate la sistemul de control al cladirii. Oricum, experienta arata ca simplitatea sistemului duce la un mod mai facil si de incredere in operare. "Totul trebuie realizat cat de simplu posibil dar nu simplist" spunea Albert Einstein.

B. Recuperarea investitiei (ROI - Return on Investment)Abordarea de fata privind conservarea energiei consta in satisfacerea cerintei ca orice initiativa in acest sens sa fie vazuta in termenii unei 'recuperari rezonabile a investitiei'. Costul economiei de a,Z1000 pe an nu ar trebui sa depaseasca un cost principial de a,Z1000 - a,Z3000 si ideal de mai putin de a,Z2000 - recuperarea in mai puti de doi ani, chiar permitand ca costurile sa fie in fondurile stabilite. Acesta oricum, reprezinta doar cerinte cuantificabile, solutii suplimentare pentru conservarea energiei ar trebui elaborate pentru imbunatatirea mediului actual de lucru, mai degraba decat impunerea de restrictii sau conditii care distrag atentia in timpul lucrului.

Compensarea deprecieri fluxului luminos: Datorita faptului ca lampile cu descarcare au o anumita durata de viata sau isi reduc fluxul luminos in timpul vietii, la proiectare se ia in calcul un factor de mentenanta de 0.6-0.8. Aceasta inseamna ca pentru un factor de mentenenta de 0.7 nivelul iluminarii este cu 30% mai mare decat ar trebui pentru lampile noi. Odata ce lampa a ajuns sfarsitul vietii economice, nivelul de iluminare ajunge la nivelul proiectat, ne luand in calcul nici o alta supradimesionare. Cu o bucla inchisa, cu un sistem stepless acest proces de imbatranire poate fi compensat, iluminarea putand fi reglata si mentinuta la valoare impusa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.