Managementul deseurilor

5x puncte

categorie: Management

nota: 6.64

nivel: Facultate

Strategia protecției mediului din România se confruntă cu discrepanța dintre volumul mare al nevoilor de finanțare a investițiilor, al celorlalte cheltuieli necesare și resursele financiare modeste de care dispunem. Pentru a rezolva această problemă trebuie să producem cât mai mult și mai bun cu un consum cât mai redus de resurse naturale, umane și financiare. Un sprijin substanțial în acest sens[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul deseurilor

Strategia protecției mediului din România se confruntă cu discrepanța dintre volumul mare al nevoilor de finanțare a investițiilor, al celorlalte cheltuieli necesare și resursele financiare modeste de care dispunem. Pentru a rezolva această problemă trebuie să producem cât mai mult și mai bun cu un consum cât mai redus de resurse naturale, umane și financiare. Un sprijin substanțial în acest sens îl poate aduce cercetarea științifică și progresul tehnologic, prin soluții noi, mai eficiente de folosire a resurselor disponibile, în care eco - eficiența trebuie să joace un rol major.

Cu tehnologii moderne putem să reducem atât gradul de poluare, cât și consumul de resurse. O politică de restructurare economică corectă trebuie să folosească concomitent atât scoaterile din funcțiune, cât și investițiile. Integrarea organică a Strategiei protecției mediului în cadrul Strategiei de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană este impusă de particularitățile tranziției în domeniul mediului și opțiunile politico - economice și militare ale României.

În prezent, ca și în viitor accentul se mută de la luarea în calcul doar a indicatorilor financiari sau a profitabilității care constituia apanajul eficienței economice în sens clasic, la un nou mod de a privi lucrurile, desigur foarte diferit de cel clasic, reprezentat de eco - eficiență care definește beneficiile, cât și costurile într-un sens mai larg ce include beneficiile și costurile de mediu.

Pentru ca eficiența economică să joace un adevărat rol dinamizator al creșterii economice a României, este nevoie de a elabora și aplica un ansamblu de măsuri la nivelul fiecărei componente a industriei naționale, care să ducă la creșterea produsului național brut și a calității vieții. Astfel, pentru a-și îmbunătăți indicatorii economici și a crește competitivitatea se impune accelerarea ajustărilor structurale și modernizarea unor echipamente și instalații depășite din punct de vedere tehnic și moral, care generează consumuri ridicate de materiale și energie, precum și costuri ridicate de întreținere și operare.

De asemenea, unele investiții din domeniul mediului pot să conducă la beneficii care să nu fie legate direct de mediu. De exemplu, acestea pot să îmbunătățească eficiența economică și să stimuleze productivitatea, prin facilitarea introducerii tehnologiei moderne, ducând la scăderea costurilor de producție și de mentenanță pentru companii, printr-o calitate mai bună a apei și prin furnizarea de economii datorate unui management al deșeurilor mai eficient.
Pentru prima dată se conturează în mod articulat, într-un document cu vocație comunitară, obiective precum:
- conservarea, protejarea și îmbunătățirea calității vieții;
- contribuția la sănătatea colectivităților umane;
- asigurarea unei utilizări raționale a resurselor naturale.

Pentru punerea în aplicare a acestor obiective, acțiunile întreprinse au la bază cele trei principii:
- prevenirea este mai bună decât tratarea;
- trebuie combătut la nivelul sursei orice prejudiciază mediul înconjurător;
- poluatorul va trebui să plătească pentru repararea oricărui prejudiciu pe care îl produce și curățirea mediului.

Soluția de protejare a mediului înconjurător o reprezintă dezvoltarea eco - industriei și a tehnologiilor curate. Rezolvarea problemei poluării prin angajarea celor mai bune tehnologii disponibile (B.A.T. - Best Available Technique) este una dintre soluțiile de protejare a mediului înconjurător.

Eco - industria este un sector industrial relativ nou, caracterizat prin piețe fragmentate și coordonare limitată, al cărui rol este nu numai de a asigura protecția mediului ambiant, ci și de a contribui la îmbunătățirea performanțelor altor sectoare industriale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.