Managementul creativitatii si inovarii

1x punct

categorie: Management

nota: 9.52

nivel: Facultate

5.1. Creativitate si inovare
Unii definesc creativitatea ca o generare de noi idei si inovarea ca o transpunere a ideilor in noi produse, servicii, sau metode de productie. Creativitatea implica ceva nou in existenta; inovatia implica ceva nou in noi. Inovatia este generarea, acceptarea si implementarea de noi idei, procese, produse sau servicii.
Pentru a utiliza ideile, organizatiil[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul creativitatii si inovarii

5.1. Creativitate si inovare
Unii definesc creativitatea ca o generare de noi idei si inovarea ca o transpunere a ideilor in noi produse, servicii, sau metode de productie. Creativitatea implica ceva nou in existenta; inovatia implica ceva nou in noi. Inovatia este generarea, acceptarea si implementarea de noi idei, procese, produse sau servicii.
Pentru a utiliza ideile, organizatiile au nevoie de personal atat creativ cit si inovativ. Noile idei trebuie sa fie create, dar este de asemenea important sa fim capabili sa le implementam pentru beneficiul organizatiilor si al comunitatii.

Etape clasice:
1. Definirea problemei. Selectarea individuala a problemei in munca sau, mai bine zis, informarea cu privire la problemele sau disfunctionalitatile existente.
2. Adancirea pregatirii. Individul se concentreaza pe problema, o adanceste, colecteaza informatii, formuleaza ipoteze relevante sau visatoare fara a fi evaluate.
3. Incubatia sau gestatia. Inainte de a asambla informatiile disponibile, individul se relaxeaza si apoi in subconstientul sau "fierb" toate materialele adunate. In aceasta etapa cruciala, subconstientul incearca sa aranjeze faptele intr-un nou model.
4. Iluminatia. Cand sunt cele mai mici asteptari - in timp ce mananca, este adormit sau hoinareste - noua idee se aprinde in mintea individuala. Momentul de inspiratie trebuie inregistrat rapid pentru ca mintea constienta il poate uita in cursul altor activitati.

5. Verificarea si aplicarea. Tendinta individului este de a arata, logic sau experimental, ca ideea poate rezolva o problema si ca poate fi implementata. Tenacitatea se cere in aceasta etapa, inca din faza in care noua idee este frecvent respinsa ca fiind eronata si impracticabila. (28).Indivizii difera in abilitatile lor de a fi creativi. Oameni cu creativitate inalta tind sa fie mai originali decat cei care au o creativitate scazuta, mai prompti si flexibili fata de cei mai putin creativi. Ei prefera complexitatea pentru a simplifica si au tendinta de a fi mai independenti decat oamenii cu creativitate inferioara.

Exista un numar considerabil de teste care ofera directii pentru selectii individuale pentru a masura abilitatile creative, insa este dificila predictia comportamentului si actiunii realmente creative.

5.2. Inovarea si creativitatea organizationala
Asa cum indivizii difera in abilitatile lor de a-si transforma talentele creatoare in rezultate, organizatiile difera in abilitatile lor de a traduce talentul membrilor sai in noi produse, procese sau servicii. Procesul creativ in organizatii implica trei pasi: generarea de idei, rezolvarea problemei sau dezvoltarea ideilor si implementarea.
Generarea de idei.

Generarea ideilor depinde in primul rand de fluxurile de oameni si de infor 24424b113y matii intre firma si mediul ei inconjurator. Marea majoritate a inovatiilor tehnologice sunt realizate ca raspuns la conditiile impuse de piata.Consultantii si expertii dinafara sunt o importanta sursa de informatii pentru manageri, pentru ca ei sunt adesea constienti de produsele noi, procesele sau dezvoltarea serviciilor in domeniile lor.

Personalul nou angajat poate sa cunoasca modalitati alternative de utilizare a tehnologiilor folosite de furnizori sau concurenti. De asemenea, oamenii obisnuiti din organizatie care se expun ei insisi la informatiile dinafara constituie surse valabile de noi idei. Acesti oameni pot juca un rol particular important in stimularea creativitatii si inovatiei in cercetare si dezvoltarea laboratoarelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.