Managementul constituentilor externi

1x punct

categorie: Management

nota: 9.70

nivel: Facultate

In modelul traditional functionarii publici se rezuma la relatiile formale interne birocratiei, cele care urmaresc canalele formale de comunicare descrise de organigrama, lasand relatiile cu alte organizatii si mass media in seama politicienilor. Conditia de neutralitate a functionarului public presupune si o conditie de anonimitate si discretie; functionarul este un tehnocrat, un executant care i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul constituentilor externi

In modelul traditional functionarii publici se rezuma la relatiile formale interne birocratiei, cele care urmaresc canalele formale de comunicare descrise de organigrama, lasand relatiile cu alte organizatii si mass media in seama politicienilor. Conditia de neutralitate a functionarului public presupune si o conditie de anonimitate si discretie; functionarul este un tehnocrat, un executant care implementeaza si nu isi asuma raspundere publica pentru scopuri, ci doar pentru mijloace, pentru felul in care aplica procedurile.

Participarea cetatenilor la guvernare se facea doar ciclic, atunci cand erau chemati la vot pentru a confirma sau sanctiona anumiti politicieni. Serviciul public era controlat de profesionisti (functionarii publici) care ar fi reprezentat interesele utilizatorilor de servicii. Incercarile actuale de reformare a guvernarii implica si anagajarea publicului, in diverse forme, in luarea deciziei; astfel se reconstruieste increderea in guvernare asigurandu-se ca pe agenda administratiei se regasesc nevoile si aspiratiile cetatenilor.

Apelul la mecanisme de investigare a opiniei publice, sondaje, focus grupuri, studii panel este tot mai generalizat in substantierea unor masuri de politici publice in democratiile occidentale.Formele participarii sunt comunicarea (fluxul unidirectional de comunicatii de la furnizorii de servicii catre cetateni), consultarea (dialogul intre parti, flux bidirectional de informatii) si co-productia (implicarea activa a publicului in deciziile de politici si furnizarea de servicii) (Martin, 2003, 192 - 193)

In contextul anagajarii publicului in deciziile de politici, pe langa formele de participare singulara sau comunitara, se pune si problema intereselor organizate, a grupurilor ce urmaresc consecvent influentarea politicilor publice. Grupurile de interese au potential de influenta sporita fata de cetatenii singulari in virtutea capacitatii lor de organizare, a faptului ca actioneaza colectiv in numele intereselor multor actori.

Ele erau insa percepute in modelul traditional ca fiind modalitati ilicite de influentare a politicilor publice. Miscarile sociale nu erau vazute ca modalitati legitime de influentare a agendei publice, acestea din urma fiind doar mecanismele institutionale consacrate: partidele politice si institutiile statului (guvernul si parlamentul).

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.