Managementul carierei in organizatie

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.86

nivel: Facultate

Astfel, o organizatie care are un sistem de dezvoltare si planificare a carierei care sa tina cont de motivatiile individuale, are un atu foarte important in fidelizarea personalului. Atentia acordata nevoilor si aspiratiilor indivizilor devine o modalitate de fidelizare mult mai eficienta decat stimulatiile materiale. O organizatie, pentru a-si atinge obiectivele, trebuie sa faca apel la oameni. [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul carierei in organizatie

Astfel, o organizatie care are un sistem de dezvoltare si planificare a carierei care sa tina cont de motivatiile individuale, are un atu foarte important in fidelizarea personalului. Atentia acordata nevoilor si aspiratiilor indivizilor devine o modalitate de fidelizare mult mai eficienta decat stimulatiile materiale. O organizatie, pentru a-si atinge obiectivele, trebuie sa faca apel la oameni. Oamenii, pentru a da randament si pentru a se implica trebuie sa fie motivati si sa aiba interes in activitatea desfasurata.

Motivatiile indivizilor sunt diferite, iar structura atitudinal-motivationala a omului este complexa. Tocmai de aceea in activitatea de management a resurselor umane trebuie sa se acorde o atentie deosebita acestui aspect deoarece omul, ca orice alt sistem, nu functioneaza daca nu este alimentat. In schimb, sursele de alimentare ale omului pot fi si interne, si chiar diferite, nu numai externe, acesta constituind un avantaj enorm de care trebuie sa se tina cont in activitatea de resurse umane.

Pentru a ajunge la integrarea nevoilor organizationale cu planurile carierei individuale trebuie parcurse, in paralel, doua etape distincte: realizarea unui plan al carierei organizationale si realizarea unui plan al carierei individuale. Planificarea carierei organizationale trebuie sa aiba includa necesitatile de resurse umane pe termen lung si termen scurt si sa realizeze un plan de dezvoltare al carierei individuale, plan care sa fie impersonal si sa cuprinda anumite obiective si criterii in dezvoltarea unei cariere individuale.

In paralel cu acest plan organizational, planificarea carierei individuale trebuie sa porneasca de la evaluarea aptitudinilor, intereselor si motivatiilor individuale, urmate de analiza oportunitatilor organizationale, stabilirea scopurilor carierei si dezvoltarea unei strategii pentru atingerea acestor scopuri. Toate acestea sunt aspecte care contribuie la consilierea carierei in cadrul unei organizatii.

Perceptia individului asupra carierei poate sa fie diferita, pentru fiecare cariera profesionala insemnand altceva. Indiferent care sunt conotatiile individuale ale termenului, ele sunt legate de activitatea profesionala, ca scop sau ca efect, iar raportarea la cariera sa face in mod obligatoriu luand in considerare si organizatia (in general sau particular), ca mediu de realizare a carierei profesionale.

Din perspectiva unei organizatii, planificarea carierei este un proces complex de elaborare si implementare a unor strategii de autoevaluare si analiza a oportunitatilor, precum si de evaluare a rezultatelor. Chiar daca pentru unele organizatii acest proces inseamna "un moft prea costisitor" astfel incat sa fie formalizat in cadrul acesteia, exista si organizatii care au implementat sisteme organizate de planificare si dezvoltare a carierei.

Cele care nu pun accent pe nevoile individului, ci doar pe performante (sau nevoile care sa duca in mod direct la performante), au obiective pe termen scurt, confruntandu-se cu fluctuatie de personal si cheltuieli mari in ce priveste formarea noilor angajati. De aceea, planificarea carierei trebuie sa contrapuna nevoile si aspiratiile individuale cu nevoile si oportunitatile organizationale, evaluarea si consilierea personalului cu planificare personalului si informarea asupra carierei, eforturile individuale de dezvoltare cu programele de pregatire si dezvoltare.

In cazurile in care aceste armonizari nu se realizeaza, organizatiile acorda atentie deosebita si dezvolta in mod diferentiat doar anumite persoane cu performante inalte si posibilitati de promovare, neluand in considerare si angajatii cu potential de performanta. Devine astfel necesara consilierea carierei, cu accent pe evaluarea motivatiilor si atitudinilor individuale, care inseamna de fapt cunoasterea si anticiparea mediului in care individul poate sa dea performante. Se ajunge astfel la un nivel inalt de autorealizare si satisfactie din partea individului, astfel incat si el ca individ sa fie implinit, dar si organizatia sa-si atinga obiectivele.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.