Managementul carierei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.75

nivel: Facultate

Problematica muncii este reglementata si la nivel international, prin intermediul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Ca si in cazul UE, OIM adopta acte legislative, unele cu caracter obligatoriu, altele cu caracter de recomandare pentru tarile afiliate. De exemplu, in data de 4 iunie 1975, Conferinta generala a OIM a adoptat Conventia nr. 142 privind rolul orientarii si formarii profesion[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul carierei

Problematica muncii este reglementata si la nivel international, prin intermediul Organizatiei Internationale a Muncii (OIM). Ca si in cazul UE, OIM adopta acte legislative, unele cu caracter obligatoriu, altele cu caracter de recomandare pentru tarile afiliate. De exemplu, in data de 4 iunie 1975, Conferinta generala a OIM a adoptat Conventia nr. 142 privind rolul orientarii si formarii profesionale in punerea in valoare a resurselor umane, a carei aplicare este obligatorie pentru membrii OIM si Recomandarea nr. 150 privind rolul orientarii si formarii profesionale in punerea in valoare a resurselor umane, care dezvolta ideile din Conventie, facand o serie de recomandari privind modul de aplicare a acesteia.

Sustinerea de catre UE a politicii dezvoltate de OIM in domeniul muncii se manifesta prin recomandarea adresata statelor membre ale UE de ratificare a conventiilor OIM. De exemplu, Recomandarea Comisiei din 27 mai 1998 privind ratificarea Conventiei nr. 177 din 20 iunie 1996 a OIM asupra muncii la domiciliu cuprinde: "...Comisia recomanda ca statele membre, care nu au facut-o inca, sa ratifice Conventia OIM privind munca la domiciliu...Statele membre vor informa Comisia asupra masurilor luate pentru aplicarea acestei recomandari.Managementul modern pune in centrul preocuparilor sale omul ca principal factor al succesului organizatiei.

Din acest motiv, preocuparea pentru calitatea si dezvoltarea resurselor umane este preocuparea prioritara a conducerii organizatiilor, indiferent de tipul si dimensiunile lor. Managerul este cel care poarta intreaga raspundere pentru cresterea eficientei organizatiei, pentru schimbarile si evolutiile acesteia, pentru folosirea cu maxim randament a competentelor salariatilor si obtinerea unor performante cat mai inalte. Resursele umane sunt primele resurse strategice ale unei organizatii ( societate comerciala, institutie, asociatie, etc), in noua societate informationala capitalul uman inlocuind capitalul financiar ca resursa strategica.

"Resursele umane sunt singurele resurse capabile sa produca si sa reproduca toate celelalte resurse aflate la dispozitia unei organizatii" (A. Manolescu, 2001, p.20).Resursele umane sunt unice in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, in capacitatea lor de a-si cunoaste si invinge propriile limite. Succesul unei organizatii, gradul de competitivitate al acesteia, pornesc de la premisa ca oamenii sunt bunul cel mai de pret al organizatiei. Resursele umane constituie un potential uman deosebit care trebuie inteles, motivat si implicat cat mai deplin in realizarea obiectivelor organizatiei.

Pentru aceasta, deciziile manageriale din domeniul resurselor umane trebuie adaptate intotdeauna personalitatii si trasaturilor angajatilor. In teoriile traditionale ale intreprinderii, salariatii erau priviti prin prisma modului in care executau in mod disciplinat anumite operatii prestabilite sau indeplineau anumite activitati. Astfel s-au cristalizat concepte ca "forta de munca", "mana de lucru", definind totalitatea aptitudinilor fizice si intelectuale utilizate de salariati in procesul muncii.

Aceste concepte se utilizau la singular definind ansamblul, masa angajatilor, fara a face trimitere la salariati ca indivizi cu persoalitate, nevoi, comportament, educatie, experienta si valori specifice. In acceptiunea moderna, din perspectiva managementului resurselor umane, oamenii nu sunt angajati doar pentru a ocupa anumite posturi vacante ci, fiecare in parte, pentru rolul important pe care il poate avea in cadrul organizatiei. Acest lucru este cu atat mai evident cu cat, in mediul socio-economic actual caracterizat prin concurenta, dinamism si interdependenta, multe dintre dificultatile sau succesele organizatiilor au la baza resursele umane si managementul acestora.

Desprinzandu-se din managemenetul general, managementul resurselor umane este un termen relativ recent pentru ceea ce s-a numit traditional "conducerea activitatii de personal" si presupune o abordare interdisciplinara si profesionala a problematicii personalului din cadrul unei organizatii. Managementul resurselor umane este diferit de celelalte domenii ale mangementului general deoarece trebuie sa serveasca nu numai scopului si intereselor patronului sau coducatorului organizatiei, ci trebuie sa actioneze si in interesul angajatilor, al fiintei umane si prin extensie, in interesul societatii.

Departamentul de resurse umane:In prezent nu exista o definitie atotcuprinzatoare, unanim acceptata de specialisti, privind managementul resurselor umane. In general, "managementul resurselor umane consta in ansamblul activitatilor orientate catre asigurarea, dezvoltarea, motivarea si mentinerea resurselor umane in cadrul organizatiei in vederea realizarii cu eficienta maxima a obiectivelor acesteia si satisfacerea nevoilor angajatilor" (V. Cornescu, P. Marinescu, D. Curteanu, S. Toma, 2003, p. 219). Avand elemente care se completeaza reciproc, fiecare contribuind la definirea conceptului in ansamblul sau, definirea managementul resurselor umane vizeaza.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.