Managementul calitatii - consideratii generale

7x puncte

categorie: Management

nota: 9.80

nivel: Liceu

Normele ISO defineste calitatea ca: "Aptitudinea unei entitati (produs sau serviciu) de a satisface nevoile potentiale sau exprimate ale utilizatorilor."Din definitie rezulta ca notiunea de calitate este legata in principal de satisfacerea nevoilor utilizatorului si este conditionata de o suma de functiuni, caracteristici si proprietati utile care implica exigente de natura tehnica, estetica, ergo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul calitatii - consideratii generale

Normele ISO defineste calitatea ca: "Aptitudinea unei entitati (produs sau serviciu) de a satisface nevoile potentiale sau exprimate ale utilizatorilor."Din definitie rezulta ca notiunea de calitate este legata in principal de satisfacerea nevoilor utilizatorului si este conditionata de o suma de functiuni, caracteristici si proprietati utile care implica exigente de natura tehnica, estetica, ergonomica, economica al caror continut evolueaza in pas cu necesitatile sociale. Evolutia calitatii este dinamica: extensiva prin diversificarea caracteristicilor de calitate si a functiunilor utile si intensiva prin imbunatatirea performantelor caracteristicilor.

Pentru unii calitatea unui produs se reduce la complexitatea sa, la robustetea constructiei, la rezistenta fata de manevrele inabile, la durabilitatea in timp. Insa, definirea si marimea calitatii nu este tocmai simpla pentru ca nu sunt importante doar performantele care satisfac specificatiile prescrise, dimensiunile cantitative ale calitatii, pentru ca si cele calitative au cel putin aceeasi importanta.
Strategia calitatii. Calitatea bunurilor si a serviciilor reprezinta o problema strategica si in cadrul demersurilor pe termen lung, politica de calitate exprima dorinta conducerii intreprinderii de a progresa spre excelenta industriala.

Simplele declaratii de intentie nu ajuta, trebuie determinate etapele strategice, dimensionate resursele necesare, achizitionate dotari specifice, formate colective de lucru, pregatit si specializat personalul. "Nu exista batalie castigata fara o strategie bine construita si inteleasa de toti combatantii" [3] Sistemul calitatii. Sistemul calitatii permite organizarea, coordonarea si coeziunea diferitelor activitati specifice derulate in cadrul intreprinderii. Conceptele sistemului calitatii sunt teoretice dar ele prin anumite proceduri si metode pot fi aplicate practic in organizatie fiind dependente de personalul angajat, de dotarile existente si de politicile de perspectiva.

Metodele calitatii. Metodele calitatii stabilesc un cadru formal pentru actiunile specifice calitatii. Vom regasi metode statistice de analiza a datelor, metode grafice de reprezentare a unor situatii si cazuri, metode euristice de selectare si ordonare. Competentele in materie de calitate se regasesc in principal la nivelul metodelor, si deseori ele sunt transferate la nivelul instrumentelor de lucru, care doar printr-o cunoastere si utilizare corecta pot asigura abordarea cu succes a unor strategii de calitate totala.

Instrumentele calitatii. Instrumentele faciliteaza aplicarea metodelor. Din pacate, multi manageri cunosc si utilizeaza instrumentele calitatii, dar ele nu sunt implementate coerent si nu sunt definite printr-o strategie specifica. Sunt mentionate in lucrarile de specialitate [2] sapte instrumente de baza cu reprezentare grafica, simple si usor de utilizat de catre toti angajatii intreprinderii. Ele au fost elaborate in Japonia in anii 1960-1970 si reprezinta instrumentele de baza utilizate de cercurile de calitate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.