Managementul calitatii

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

Caracteristica principala a lumii in care traim o reprezinta competitia in afaceri, cu o piata internationala in care se vand alaturi produse americane, japoneze, germane, romanesti etc. Desigur, pretul reprezinta principalul factor care determina vanzarea, dar cel de-al doilea il reprezinta calitatea.

Calitatea decide dimensional piata, clasifica produsele, creeaza reputatia firme[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul calitatii

Caracteristica principala a lumii in care traim o reprezinta competitia in afaceri, cu o piata internationala in care se vand alaturi produse americane, japoneze, germane, romanesti etc. Desigur, pretul reprezinta principalul factor care determina vanzarea, dar cel de-al doilea il reprezinta calitatea.

Calitatea decide dimensional piata, clasifica produsele, creeaza reputatia firmei producatoare, asigura eficacitatea intreprinderii. Celebrul trio al satisfactiei clientului "Pret/Calitate/Termen" reprezinta pentru manageri una din sarcinile prioritare a caror activitati nu pot fi separate net specificand care apartin functiei manageriale si care definesc functia de calitate.

Exista numeroase definitii pentru notiunea de calitatea [7] fiecare dintre ele cautand sa accentueze cel putin o dimensiune fundamentala:
- Calitatea reprezinta gradul in care un produs este conform cu proiectul si specificatiile sale.
- Calitatea reprezinta oportunitatea pentru utilizator.
- Calitatea reprezinta nivelul de excelenta la un pret acceptabil, controland inconstantele la un cost acceptabil.

- Calitatea produsului depinde de cat de bine "nimereste" modelul preferintele consumatorului.
- Calitatea este mai mult decat a face un produs bun.
Normele ISO defineste calitatea ca: "Aptitudinea unei entitati (produs sau serviciu) de a satisface nevoile potentiale sau exprimate ale utilizatorilor."

Din definitie rezulta ca notiunea de calitate este legata in principal de satisfacerea nevoilor utilizatorului si este conditionata de o suma de functiuni, caracteristici si proprietati utile care implica exigente de natura tehnica, estetica, ergonomica, economica al caror continut evolueaza in pas cu necesitatile sociale. Evolutia calitatii este dinamica: extensiva prin diversificarea caracteristicilor de calitate si a functiunilor utile si intensiva prin imbunatatirea performantelor caracteristicilor.

Pentru unii calitatea unui produs se reduce la complexitatea sa, la robustetea constructiei, la rezistenta fata de manevrele inabile, la durabilitatea in timp. Insa, definirea si marimea calitatii nu este tocmai simpla pentru ca nu sunt importante doar performantele care satisfac specificatiile prescrise, dimensiunile cantitative ale calitatii, pentru ca si cele calitative au cel putin aceeasi importanta.

In general, consumatorul "vede" calitatea bunurilor sau a serviciilor in sase dimensiuni:
- operarea; caracterizata prin functiunile pentru care este realizat produsul. Un televizor trebuie sa receptioneze programe, prezentand imagini si sunet, dar poate avea si alte functiuni speciale (teletext, ceas, oprire programata etc.);
- fiabilitatea si disponibilitatea; fiabilitatea este reflectata prin capacitatea produsului de a-si indeplini functiile o perioada de timp, iar disponibilitatea reprezinta capacitatea produsului de a-si realiza functiile in orice moment al perioadei de timp pentru care a fost garantat.

Poate televizorul sa functioneze 10 ani intr-un mediu salin si la temperaturi medii zilnice de 30║ C?
- conformitatea; reprezinta nivelul la care produsul indeplineste specificatiile prestabilite. Gradul de conformitate este usor de determinat si exprimat procentual prin cantitatea de produse care nu respecta standardele;
- mentanabilitatea; reprezinta capacitatea unui produs de a putea fi supravegheat, intretinut si reparat intr-o perioada de timp cat mai scurta. Deci, mentenabilitatea reprezinta probabilitatea ca un sistem defect sa fie pus in stare de functionare intr-un interval specificat;

- aspectul; reprezinta o dimensiune de evaluare a calitatii cu o incarcatura mare de subiectivism, reflectand simtamintele personale si include mai ales perceptiile fundamentale: privire, pipait, auz, gust si miros;
- perceptia calitatii; reprezinta o dimensiune formata in urma receptionarii mesajelor specifice marketingului: multe produse si servicii sunt catalogate dupa numele firmei, a reclamelor sau a imaginii promovate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.