Managementul calculatia costurilor

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.90

nivel: Facultate

Costul este unul dintre indicatorii sintetici cei mai importanti care caracterizeaza activitatea economica si are un rol hotarator in asigurarea eficientei si competitivitatii organizatiilor. Costul este in acelasi timp un element important in fundamentarea deciziei de acceptare sau respingere a unui proiect.

I. Notiuni de baza in managementul costurilor
1.1 Principii
[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul calculatia costurilor

Costul este unul dintre indicatorii sintetici cei mai importanti care caracterizeaza activitatea economica si are un rol hotarator in asigurarea eficientei si competitivitatii organizatiilor. Costul este in acelasi timp un element important in fundamentarea deciziei de acceptare sau respingere a unui proiect.

I. Notiuni de baza in managementul costurilor
1.1 Principii
a) Managementul costurilor nu reprezinta doar un control al costurilor prevazute in buget, ci si o verificare a veniturilor generate de catre acestea.Analiza bugetului poate evidentia faptul ca resursele au fost consumate, dar este posibil ca rezultatele obtinute sa nu corespunda cu cele prevazute in proiect

b) Managementul costurilor trebuie sa evidentieze ca sumele de bani cheltuite si castigate sunt incluse in bugete, dar si ca fiecare tranzactie se desfasoara la timpul planificat.Incadrarea resurselor consumate in nivelul planificat pentru fiecare etapa a proiectului nu presupune automat ca si lucrarile prevazute pentru acea etapa au fost realizate in totalitate.

c) Scopul principal al controlului costurilor unui proiect este de a ne asigura ca nu va avea loc nici o risipa de bani sau cresteri neautorizate de costuri.In acest context apreciem ca stabilirea un sistem de inregistrare corecta a costurilor si de intocmire a bugetelor reprezinta o prima conditie pentru implementarea unui management eficient al costurilor.

1.2 Concepte si definitii
In prima parte a acestui capitol ne-am propus sa prezentam categoriile de costuri pe care trebuie sa le cunoasca si sa le urmareasca managerii de proiect.In teoria costurilor se folosesc o serie de concepte care sunt uneori gresit interpretate chiar si de catre economisti. De aceea am considerat util sa le clarificam.

Cost, cheltuiala, pret
- Costul
In principiu costul de productie exprima efortul de munca vie si materializata pe care un agent economic il depune efectiv pentru fabricarea unui produs, pentru executarea unei lucrari sau a unui serviciu.In acest context, costul trebuie considerat ca un rezultat generat de un consum efectiv de resurse pentru obtinerea unui produs, lucrare, serviciu.

- Cheltuiala
Analizata in stransa legatura cu continutul si semantica sa, cheltuiala nu este sinonima cu conceptul de cost; sfera cheltuielilor este mai larga decat cea a costurilor. Costul, asa cum a rezultat din definitie, trebuie interpretat ca fiind echivalentul unui consum efectiv de resurse, in timp ce cheltuiala reprezinta o plata. Un exemplu tipic pentru intelegerea diferentei dintre cele doua concepte il reprezinta activitatea de aprovizionare cu materii prime si materiale. Daca ne aprovizionam, de exemplu, in luna martie cu materiile prime necesare activitatii de productie din prima decada a lunii aprilie, plata acestora reprezinta o cheltuiala.

In momentul in care materiile prime scoase din depozit si aduse pe santier sunt transpuse in opera, prin actiunea combinata a fortei de munca si a mijloacelor de munca, aceasta cheltuiala devine cost de productie. Din exemplu rezulta o prima caracteristica a cheltuielii, aceea ca nu este un element de cost si ca urmare nu poate face obiectul calculatiei costurilor.Un alt element care deosebeste cele doua concepte este sfera in care se realizeaza. Cheltuiala apare in sfera aprovizionarii si desfacerii, iar costul numai in sfera productiei. Ca urmare, folosirea sintagmei ,,cheltuieli de productie" in sensul de cost de productie nu este corecta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.