Managementul - stiinta a conducerii

1x punct

categorie: Management

nota: 8.51

nivel: Facultate

Management deriva de la latinescul "manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara "manevrare", "pilotare". Asa cum subliniaza acad. Al. Graur, de la latinescul "manus" s-a format in limba italiana "mannegio" (prelucrarea cu mana), de unde, prin intermediul cuvantului francez "manege" a trecut in limba romana cu semnificatia de "loc unde sunt dresati caii". Din franceza, cuvantul a fost imprumut[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul - stiinta a conducerii

Management deriva de la latinescul "manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara "manevrare", "pilotare". Asa cum subliniaza acad. Al. Graur, de la latinescul "manus" s-a format in limba italiana "mannegio" (prelucrarea cu mana), de unde, prin intermediul cuvantului francez "manege" a trecut in limba romana cu semnificatia de "loc unde sunt dresati caii". Din franceza, cuvantul a fost imprumutat de limba engleza, sub forma verbului "to manage", care inseamna "a administra", "a conduce". Englezii au derivat apoi "manager" si "management", ceea ce ar insemna "conducator" si "conducere".

Cu timpul, verbul "to manage" a trecut in domeniul artei operative si al stiintei militare. Aici a primit o noua semnificatie, si anume aceea de a pregati cantitativ si calitativ unitatea militara pentru a obtine victoria in batalie. Din acest punct de vedere, termenul englez se aseamana ca sens cu termenul american de logistica.Termenul "management" nu isi afla implinirea vocatiei in domeniul economic in secolul al XVIII - lea, si nici in secolul urmator. In aceasta situatie se pune fireasca intrebare: de ce termenul "management" nu s-a aplicat pe parcursul celor doua secole in domeniul precumpanitor al activitatii industriale sau al celor economice desfasurate in Marea Britanie si ulterior in Statele Unite, Germania si Japonia ?

Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare esentiala este necesar sa punem in ecuatie termenul "management" cu elementul sau esential - factorul uman, caruia sa i se poata aplica conceptul de management. In secolele XVIII si XIX activitatea economica reprezenta un proces de prospectare, productie si desfacere, iar mana de lucru nu punea probleme. Ea era destul de abundenta, ca urmare a procesului de migrare a taranimii la orasele in curs de industrializare.

In acelasi timp nu ridicau probleme nici materiile prime, resursele imperiului colonial britanic fiind uriase. Si, in sfarsit, piata engleza si insulele protectioniste asigurau clientela pentru bunurile si serviciile oferite de economia britanica. Aceasta conjunctura a durat aproape doua secole. Ea explica motivul pentru care termenul de management a intarziat sa intre in randul conceptelor fundamentale ale vietii economice.

Desi nu a capatat utilizare in domeniul economicului, termenul "management" a fost totusi folosit in acest timp in sfera politicului si in domeniul ziaristicii.Inca din secolul al XVIII-lea termenul de management s-a impus si in domeniul administratiei publice, cu accent in chestiunile de politie, probleme navale si militare. Una din arme, cea a cavaleriei, punea la dispozitie modelul manejului, adica al managementului cailor.

Folosit astazi in toate activitatile economice, termenul management s-a impus in sfera acestor domenii in ultimii 65 de ani si aceasta datorita raspandirii imediate si atotcuprinzatoare a lucrarii lui James Burnham, "The Managerial Revolution", publicata prima oara la New York in anul 1941. El a impus in mod categoric si definitiv notiunea de manager, ca vector al inovatiei si progresului, iar adjectivul managerial l-a cuprins in titlul lucrarii cu semnificatia de analiza interdisciplinara a pozitiei si a rolului managerului in societatea contemporana.

Burnham vedea in manageri un grup de indivizi, o categorie sociala capabila sa organizeze o intreprindere in spirit novator si expansionist. Ideea noua si de mare valoare si actualitate pusa in circulatie de Burnham este aceea ca orice societate, indiferent de regimul ei ideologic, juridic sau politic are nevoie de manageri daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm novator si creator.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.