Managementul - prezentare generala

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.66

nivel: Facultate

     I.1 Definitie

     Managementul este o functie profesionala care înseamana a conduce, într-un context dat, un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, în conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte.

      Sa explicitam, pe rând, elementele cheie ale acestei definitii generale.

     Functie profesionala = o activitate p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Managementul - prezentare generala

     I.1 Definitie

     Managementul este o functie profesionala care înseamana a conduce, într-un context dat, un grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, în conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte.

      Sa explicitam, pe rând, elementele cheie ale acestei definitii generale.

     Functie profesionala = o activitate profesionala practica pentru exercitarea careia sunt necesare cunostinte si abilitati specifice, tehnice si relationale.

     In raport cu alte functii si profesii, functia manageriala are doua caracteristici proprii:

     Se exercita cu si asupra altor persoane (colegi, colaboratori, superiori ierarhic), deci nu este o meserie solitara;

     Se învata nu numai în scoala, fie ea universitate de management, ci mai ales în contact cu terenul, cu practica


De aceea, obiectivele unei formari manageriale - fapt valabil si pentru acest curs de formare la distanta -sunt: a-l ajuta pe cursant sa dobândeasca si sa-si îmbunatateasca cunostintele, tehnicile de lucru si competentele relationale;
 a-l determina pe cursant sa constientizeze si sa valorizeze propria experienta practica.
 A conduce = termen generic care desemneaza diferitele stiluri de management, dar care înseamna, indiferent de stil, a avea responsabilitatea unei echipe care trebuie sa atinga obiective comune.

Intr-un context dat -se refera la doua aspecte:conditiile economice, sociale, politice specifice, cu constrângeri si oportunitati caracteristicile culturale, mentalitatile, traditiile, specificul institutiei sau al serviciului public din care face parte
 Acest context este dat.

     Chiar daca dorim sa-l schimbam, sa-l facem sa evolueze (dorinta absolut necesara in conditiile reformei protectiei copilului în Romania), acest fapt nu este posibil dintr-o data.  Trebuie sa tinem cont si sa adaptam practica manageriala la realitatea în care suntem obligati sa actionam.


A conduce un grup de persoaneSa nu confundam managementul cu a avea persoane în subordine. Nu pot fi conduse direct (în conditii de eficienta) grupuri mai mari de 8-10 persoane; acesti colaboratori directi pot conduce, la rândul lor, alte grupuri de colaboratori.

Rezultatele obtinute de serviciul public judetean depind, în mare masura, de capacitatea directorului de a conduce primul cerc de colaboratori directi.     Obiectiv comun, în conformitate cu finalitatile organizatiei     Toata dificultatea functiei manageriale se poate sintetiza in urmatoarea propozitie:

     "Pentru a atinge un obiectiv, trebuie mai întâi sa îl ai".

     Daca într-o organizatie obiectivele nu sunt întotdeauna clar definite, sau daca sunt definite doar la nivelul ansamblului organizatiei, si nu si la nivelul fiecarui subansamblu în parte, este absolut necesar ca obiectivele sa fie explicitate într-o maniera operationala.

     Astfel, toate serviciile componente ale DJPC trebuie sa aiba obiective clare, suficient de bine explicate pentru a fi operationale. Directorul DJPC, împreuna cu cei mai apropiati colaboratori (directori adjuncti si sefi de servicii) vor lucra la stabilirea obiectivelor, pe care ulterior toti membrii echipei vor trebui sa le cunosca si sa le asimileze, astfel încât energiile sa fie mobilizate în acelasi sens.

     De aceea managementul este comparat adesea cu un lant, a carui calitate pe ansamblu nu depinde de calitatea zalei celei mai puternice, ci de cea a zalei celei mai slabe...

I. 2 Managementul -stinta si arta

Rezultatele obtinute de o organizatie depind de manager.
Managementul ca activitate de conducere a unui grup de persoane pentru atingerea unui obiectiv comun presupune si se bazeaza pe experienta si talentul managerului.

     Multa vreme s-a considerat ca eficienta in activitatea manageriala este determinata in mod exclusiv de calitatile personale ale acestuia, experienta combinata cu perspicacitatea, originalitatea, energia, puterea de a convinge pe ceilalti cu usurinta, încrederea în sine De aici ideea ca managementul este o arta deoarece nu exista retete prestabilite pentru rezolvarea unor situatii dificile într-o organizatie, de luare a celor mai potrivite decizii într-un context caracterizat de multe ori de ambiguitate.

     Practica ne arata ca reusita manageriala este sensibil imbunatatita atunci cand pe calitatile personale se grefeaza si cunostinte specifice de management. Evolutia cunostintelor privitoare la management ne arata ca acest domeniu a dobandit atributele unei stiinte, deoarece ne aflam în fata unui corp sistematizat de cunostinte, metode si tehnici care utilizate în activitatea practica contribuie la crestera eficientei activitatii unei organizatii.

     Managementul eficient nu este o arta sau o stiinta ci arta si stiinta, deoarece presupune utilizarea calitatilor personale pentru a adapta cunostintele, metodele, tehnicile specifice la un context determinat. In practica de fiecare zi a unui manager se intalnesc atat aspectele artistice (mai evidente la stilul de management) cât si cele stiintifice (în domeniul interpersonal, informational, decizional).

     Specialistii admit ca trasaturi definitorii pentru manageri:

     dubla profesionalizare (cunostinte din domeniul protectiei copilului in cazul nostru si cunostinte specifice de management)

     creativitatea activitatilor manageriale, deoarece in aprox. 80% din cazuri managerul se confrunta cu situatii noi.
Acest lucru este înca un argument in sprijinul ideii ca managementul este arta si stiinta , în care cele doua aspecte nu se exclud.

     Atunci cand se completeaza in mod armonios determina evolutii pozitive la nivelul unei organizatii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.