Management strategic

5x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cercetarile despre femeile in management au inceput pe la jumatatea anilor '70 [1], in perioada cand numarul femeilor in management a inceput sa creasca. Desi un numar mare de cercetari a fost acumulata atunci [2], cercetarile care se axau pe miscarea femeilor in top management erau putine.

Multe din ceea ce s-a publicat despre "de ce femeile n-au ajuns inca in top" [3] s-a bazat p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management strategic

Cercetarile despre femeile in management au inceput pe la jumatatea anilor '70 [1], in perioada cand numarul femeilor in management a inceput sa creasca. Desi un numar mare de cercetari a fost acumulata atunci [2], cercetarile care se axau pe miscarea femeilor in top management erau putine.

Multe din ceea ce s-a publicat despre "de ce femeile n-au ajuns inca in top" [3] s-a bazat pe datele individuale a managerilor [4] sau pe evaluari ale influentelor asupra carierelor femeilor si experiente [5]. Aproape toate cercetarile despre urcusul femeilor pe scara corporatiilor s-au concentrat pe pozitiile de management joase [6]. Pana la aceasta data au fost mai multe speculatii decat dovezi concrete, pentru a afla ce se intampla atunci cand femeile sunt luate in considerare pentru pozitii manageriale.

In Romania, Letonia si Slovenia, numarul femeilor manager [7] este mult mai mare decat in orice alt stat din "vechea" Europa, cu exceptia Norvegiei, se arata intr-un studiu realizat de cotidianul Financial Times si FT Deutschland referitor la cele mai de succes femei de afaceri din Europa. Potrivit studiului, femeile au inregistrat mari progrese fata de ultimele trei decenii. Astfel, in momentul de fata, aproximativ 30% dintre managerii celor mai mari companii din Europa apartin sexului frumos. Daca 40-50% din forta de munca este reprezentata de femei, nu toate vor deveni manageri, astfel incat 30% nu este putin", a declarat Val Singh, cercetator la Centrul de Dezvoltare al Femeilor Manager din Marea Britanie.

Urmarind evolutia lucrurilor pe acest segment, se poate vorbi chiar de o rasturnare de situatie in ceea ce priveste oamenii de afaceri barbati si femei. Aceasta in conditiile in care, in Marea Britanie, spre exemplu, femeile aflate in posturi de conducere au inceput sa castige in medie mai mult decat omologii lor. Totusi, cele mai inalte pozitii in conducerea unei companii sunt inca acaparate de barbati.

Conform statisticilor Comisiei Europene, numai 2% dintre directorii executivi sau presedintii celor mai mari companii din Europa sunt femei. De asemenea, cea mai recenta cercetare realizata in randul celor mai mari 200 de companii din 13 state est-europene releva faptul ca numai 8% dintre posturile de conducere sunt ocupate de femei. Diferentele sunt semnificative, Scandinavia fiind tara cu cele mai multe femei care conduc firme mari. La polul opus, se situeaza Spania, Belgia si Italia, unde in companiile foarte mari femeile pe posturi de conducere sunt o raritate.

Cele mai multe femei promovate pe posturi de conducere sunt, potrivit Financial Times, in SUA, care a devansat cu mult Europa din acest punct de vedere. Laura Tyson, decanul Scolii de Afaceri din Londra, explica avansul americancelor fata de femeile din Europa prin faptul ca, inca din anii '60, primele au fost indrumate de profesorii lor sa studieze matematica si contabilitatea. Laura Tyson sustine ca, din punct de vedere al femeilor manager, "SUA mai are multe de facut", unul dintre factorii ce contribuie la promovarea femeilor fiind reprezentat de schimbarile ce se petrec in plan politic.

Potrivit studiului "Femei de afaceri in mileniul III" realizat de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) si Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) in 2001, din totalul de peste 810.000 de firme inregistrate in perioada decembrie 1990 - decembrie 2000, aproape 50% au ca actionari sau administratori femei. Este interesant totusi ca valoarea capitalului subscris de acestea este de doar 12.4% din valoarea totala a capitalului. Chiar si asa, peste 80% din ele detin controlul propriei investitii, ca asociat unic sau asociat majoritar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.