Management si marketing

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

In acest fel, se observa ca managementul ca activitate a fost identificat mai intai in sfera sportiva. Ulterior, a fost adoptat in stiinta militara, in politica, ziaristica, administratie publica. Termenul de management s-a impus in activitatea economica prin raspandirea lucrarii "The Managerial Revolution" a lui James Burnham, in anul 1941.

Ca activitate, managementul se poate iden[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management si marketing

In acest fel, se observa ca managementul ca activitate a fost identificat mai intai in sfera sportiva. Ulterior, a fost adoptat in stiinta militara, in politica, ziaristica, administratie publica. Termenul de management s-a impus in activitatea economica prin raspandirea lucrarii "The Managerial Revolution" a lui James Burnham, in anul 1941.

Ca activitate, managementul se poate identifica odata cu procesul de concentrare a activitatii colective de munca a oamenilor, adica odata cu procesul de adancire a diviziunii muncii.Continutul activitatii de management poate fi inteles daca se incearca o analiza comparativa intre aceasta si activitati cu care se confunda: organizare, indrumare, dirijare, administrare, leadership. Prin urmare:managementul nu se identifica cu activitatea de organizare. Pentru ca un sistem economic sa fie bine organizat, este necesara o decizie manageriala in acest sens, dar pentru a beneficia de o conducere adecvata este necesara o organizare corespunzatoare;

Managementul nu se confunda cu activitatea de indrumare, respectiv supravegherea. Aceasta din urma presupune o latura a conducerii valabila in conditiile in care munca este perceputa ca actiune umana necesara pentru existenta dar lipsita de constiinta si devotament profesional;managementul nu inseamna activitatea de dirijare. Aceasta presupune orientarea unui sistem economic spre atingerea de noi trepte in dezvoltarea sa si reprezinta un segment al activitatii manageriale;managementul nu se identifica cu activitatea de administrare.

Aceasta presupune o abordare statica a intreprinderii in care accentul cade pe munca de birou, in timp ce activitatea de management urmareste capacitatea intreprinderii de a se adapta la schimbari;Managementul, ca grup de oameni care conduce un sistem economic (o directie, un departament, o sectie, o intreprindere, un minister etc.) se diferentiaza cel putin dupa doua criterii si anume: domeniul de activitate in care lucreaza managerul;nivelul ierarhic din cadrul organizatiei in care activeaza.

Este evident ca un manager nu face acelasi lucru cu un altul din alt domeniu de activitate si nici in acelasi domeniu, doi manageri nu realizeaza aceeasi munca daca se situeaza pe trepte diferite ale piramidei conducerii. Un ministru nu desfasoara aceeasi activitate cu un rector sau un director de spital sau un presedinte de banca. In plus, rectorul nu desfasoara o activitate identica cu un decan sau sef de catedra sau sef de lucrari.

Cu cat managerul se situeaza pe o treapta mai inalta a piramidei conducerii, cu atat ponderea functiilor tehnice, de executie scade si creste ponderea functiilor manageriale.Ca stiinta, managementul reprezinta o stiinta economica de firma, ca si marketingul. Locul sau in cadrul sistemului stiintelor economice nu este central, dar continutul sau se dezvolta prin prelucrarea conceptelor de baza de la alte stiinte economice pe care le interpreteaza intr-o maniera proprie si la randul sau, ofera idei, teorii si principii care pot fi preluate de alte stiinte ale sistemului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.