Management public

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.21

nivel: Liceu

Managementul general :
1.O definitie clara si sintetica a managementului ne ofera M. Dumitrescu, aratand ca acesta reprezinta "stiinta prin care se asigura conducerea tuturor proceselor si unitatilor economice si din celelalte sectoare de activitate, in toate functiunile acestora, avand in prim plan omul, participarea motivata a acestuia si care presupune rezolvarea problemelor sub raport p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management public

Managementul general :
1.O definitie clara si sintetica a managementului ne ofera M. Dumitrescu, aratand ca acesta reprezinta "stiinta prin care se asigura conducerea tuturor proceselor si unitatilor economice si din celelalte sectoare de activitate, in toate functiunile acestora, avand in prim plan omul, participarea motivata a acestuia si care presupune rezolvarea problemelor sub raport previzional, organizatoric, de conducere, de luare a deciziilor si control, cu concretizarea acestora in cresterea eficientei economice."

2.Peter Drucker considera ca managementul este echivalent cu persoanele de conducere, termenul de management fiind doar un eufemism pentru sef . Principala si poate singura sarcina a managementului este de a mobiliza energiile unitatii economice pentru indeplinirea sarcinilor cunoscute si definite, iar testul reusitei, sustine Drucker, consta in obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior.

3.Potrivit opiniei lui A.Mackensie, exprimata in noiembrie 1969 in Harward Business Review, managementul este procesul in care managerul opereaza cu trei elemente fundamantale idei, lucruri si oameni realizand prin altii obiectivele propuse;Mangementul public definitii , asemanari si deosebiri intre institutiile publice si private.

Gestiunea publica prezinta un ansamblu de particularisme care interzic o supunere neconditionata la management:Managementul presupune o ratiune strategica, vizand atingerea anumitor obiective. Ori, daca intreprinderea privata are un scop clar (cautarea si maximizarea profitului) in functie de care ea isi poate organiza actiunile si modela organizarea, situatia nu este identica in cazul administratiei publice; misiunea ei de a urmari realizarea "interesului general" este echivoca.

Organizatia publica = interes general ,reprezinta o abordare simplista ce trebuie nuantata: finalitatile firmei private sunt diverse (maximizarea profitului dar si cautarea unor informatii satisfacatoare, nevoia de realizare a conducatorilor, obtinerea adeziunii membrilor, etc.). Pe de alta parte, "interesul general" este un termen la fel de incert. Deci finalitatea intreprinderii private este introvertita (ea gaseste in ea insasi rationalitatea proprie de a functiona), in timp ce organizatia publica este constituita pentru satisfacerea unor interese care o depasesc: finalitatea ei este extrovertita.

2. Managementul presupune detinerea de catre organizatie a unei capacitati de actiune strategica, care ii permite sa atinga obiectivele pe care si le-a fixat. Ori, aceasta capacitate de actiune este redusa la organizatiile publice care se caracterizeaza prin interdependenta actiunilor lor, dependenta de puterea politica (de care depinde fixarea marilor obiective, a pachetelor de activitati, nivelul tehnologic, resursele, relatiile sociale) si supunerea fata de drept.

Aceste elemente le priveaza de flexibilitatea necesara, interzicand posibilitatile de reorganizare si de reorientare in functie de dificultatile intalnite. Pentru administratia publica, primul criteriu de organizare nu este cel de eficacitate economica ci cel de conformitate politica: alegeri ce par "irationale" in termeni de management se pot dovedi necesare, datorita dorintei si actiunii exprimate de catre alesii politici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.