Management public

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.00

nivel: Facultate

Astfel, intr-o lucrare recent aparuta, cu titlul “Administrate publica locala in Romānia”, autorii arata ca: “Aparitia vietii administrative locale a precedat cu mult pe aceea acelei generale pentru ca, in ordinea istorica a lucrurilor, comuna cu nevoile ei proprii a aparut īnainte de nasterea statului” .

De altfel, este unanima parerea specialistilor in ist[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management public

Astfel, intr-o lucrare recent aparuta, cu titlul “Administrate publica locala in Romānia”, autorii arata ca: “Aparitia vietii administrative locale a precedat cu mult pe aceea acelei generale pentru ca, in ordinea istorica a lucrurilor, comuna cu nevoile ei proprii a aparut īnainte de nasterea statului” .

De altfel, este unanima parerea specialistilor in istorie si drept in a recunoaste ca bazele organizarii administrative moderne sunt puse de “Legile pentru īnfiintarea consiliilor judetene si de organizare comunala” din 1864 promulgate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

“Legislatia administrativa a lui Cuza -; arata Anibal Teodorescu -; a constituit un mare pas īnainte prin principiile de organizare a administratiei locale pe care le-a inaugurat, legile avānd menirea sa pregateasca calea unei autonomii locale mai largi si sa dea expresie democratica organismelor locale”. Dar formule de autonomie locala gasim cu mult īnaintea acestor vremuri.

Astfel, intr-un document emis de “Necula a lui Bobanea” la 13 mai 1563 se mentioneaza pentru prima data īndatoririle “judetului” (viitorul primar) cat si ale ajutoarelor sale, respectiv cei “12 pārgari” (viitorii consilieri), care īsi desfasurau activitatea in Bucuresti. Responsabilitatile acestora au fost gāndite atāt de temeinic īncāt trebuie sa recunoastem ca o serie dintre acestea, sub forme evoluate, se regasesc si in timpurile noastre.

O evolutie superioara a administratiei publice locale a Bucurestiului se produce īncepānd cu anul 1831. “Dreptul locuitorilor de a se gospodari prin alesii lor apare in perioada Regulamentului organic. Astfel pentru Bucuresti, in toamna anului 1831 a fost creat primul ,compus din cinci (membrii), si s-a stabilit sediul unei .

Potrivit procedurilor Regulamentului organic, la 2 decembrie 1831 a fost ales Sfatul Orasenesc al Politiei Bucurestilor in subordinea Departamentului din Launtru (Ministerul de Interne), iar membrii erau alesi de reprezentantii cartierelor care aveau 25 de ani īmpliniti si un venit anual de 5000 de lei”.

Un moment crucial pentru evolutia administratiei publice locale il constituie aparitia legii pentru īnfiintarea consiliilor judetene precum si a Legii Comunale care statueaza, pentru prima oara in istoria Tarilor Romane, judetul si comuna ca persoane juridice. La el de important este si momentul institutionalizarii structurilor moderne ale administratiei publice locale in Romānia prin adoptarea Constitutiei din 1866, care stabileste in articolul 4 ca : “teritoriul Romāniei este īmpartit in judete, plasi si comune, care nu pot fi modificate decāt prin lege”.

De mentionat ca atāt Legea de organizare administrativa din 1864, cat si cele adoptate in 1874, 1882 si 1884 precizeaza ca “la nivel comunal functioneaza consiliul comunal si primarul. Consiliul comunal este organul deliberativ. Cele mai importante hotarāri ale consiliului comunal sunt supuse aprobarii reprezentantului local al Guvernului, respectiv prefectul judetului. Primarul apare cu o dubla calitate -; de sef al executivului comunal si de reprezentant al administratiei centrale la nivelul comunei”.

Cele doua legi din timpul domnitorului A.I. Cuza (Legea pentru īnfiintarea consiliilor judetene si Legea Comunala din 31 martie 1864), precum si Constitutia din 1866, dar si celelalte legi mentionate constituie, in ansamblul lor, pentru prima oara in istoria societatii romanesti, cadrul juridic si institutional de referinta al administratiei publice locale.

Ulterior, in plan legislativ apar o serie de reglementari care vin sa īntareasca principiul descentralizarii, pe de o parte, iar, pe de alta parte, sa adānceasca caracterul democrat al eligibilitatii organelor locale.

“Constitutia din 1923 proclama aceleasi principii pentru organizarea administratiei locale ca si Constitutia de la 1866, insa acestea sunt mai clar exprimate si mai bine precizate de catre Constituantul de la 1923”. Astfel, Constitutia din 1923 precizeaza obligativitatea ca legile aferente administratiei publice locale sa aiba la baza descentralizarea.

In spiritul si litera Constitutiei din 1923, apar reglementari suplimentare pentru administratia publica locala, respectiv Legile din 1925,1929 si 1936 consolideaza judetul ca unitate teritoriala de baza a colectivitatilor locale, dotata cu personalitate juridica si, in acelasi timp, ca zona teritoriala pentru serviciile descentralizate ale unor ministere. Este important de mentionat ca aceasta dubla calitate a judetului se regaseste institutional si in prezent in administratia locala.
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.