Management notiuni generale

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.55

nivel: Facultate

Ca proces de orientare a oamenilor in cadrul unui efort organizat, managementul este considerat ca o forma a muncii intelectuale, cu o functie specifica in societate, bazata pe un fond de cunostinte in continua crestere si dezvoltare .

Managementul se caracterizeaza printr-o trasatura constanta, cu obiective identice :de a comanda, orienta, controla si coordona activitatea pentru [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management notiuni generale

Ca proces de orientare a oamenilor in cadrul unui efort organizat, managementul este considerat ca o forma a muncii intelectuale, cu o functie specifica in societate, bazata pe un fond de cunostinte in continua crestere si dezvoltare .

Managementul se caracterizeaza printr-o trasatura constanta, cu obiective identice :de a comanda, orienta, controla si coordona activitatea pentru realizarea unor scopuri si obiective . Deci managementul trebuie considerat o munca cu anumite trasaturi specifice, fara a neglija faptul ca munca de conducere este prin excelenta o activitate sociala, care a aparut cu mult inainte de stiinta manageriala.

Managementul ca activitate economica distincta contribuie la sporirea eficientei economice a societatilor comerciale si regiilor autonome, prin urmatoarele modalitati :
1)- Managementul la nivelul societatilor comerciale potenteaza munca de executie la nivelul fiecarui loc de munca . Aceasta actiune se reflecta prin sporirea productivitttii muncii. Prin urmare, o buna conducere a interprinderii reuseste sa asigure conditii tehnice, umane, informationale si financiare necesare ca productivitatea sa fie ridicata, rezultat al unui grad sporit de folosire a timpului de munca si de structura corespunzatoare acestuia .

2)-Managementul contribuie la sporirea eficientei si prin amplificarea functionalitatii globale a firmei, generata de rationalizarea ansamblului conexiunii decizionale, informationale si organizationale . Eficienta rezulta din modul de imbinare a resurselor materiale, financiare si informationale la nivel de firma.

3)- Managementul contribuie la cresterea eficienttei si prin integrarea la un nivel superior a activitatilor firmei in cadrul pietei si economiei nationale, pe baza de criterii economice, ceea ce are ca urmare economisirea absoluta si relativa de munca vie si materializata.
4)- In sfera manageriala are loc abordarea contextuala a eficientei, bazata pe conceperea intreprinderii ca un sistem deschis, integrat, pe multiple planuri si interese, in cadrul economiei nationale si internationale .

In conditiile dezvoltarii si modernizarii unei economii de piata, managementul, din punct de vedere practic si teoretic, se afla in plin proces de afirmare si statornicire . Managementul, ca disciplina stiintifica independenta, are un domeniu unitar, deoarece ea se realizeaza pe baza unor teorii, principii,norme, metode si tehnici ce se reunesc in stiinta manageriala. In definirea conducerii trebuie avuta in vedere tripla semnificatie a acestei notiunii :
-managementul ca activitate are un anumit fel de munca;
-cadrele ce desfasoara aceasta activitate au un sistem de lucru;
-managementul ca stiinta pe baza caruia se desfasoara intreaga activitate de conducere.

Ca activitate, ca un fel de munca specifica, managementul poate fi definit ca actiune de dirijare a grupului, de alegere a caii, sau organizarea si realizarea actiunilor indreptate catre indeplinirea anumitor obiective. Literatura de specialitate arata ca procesul conducerii poate fi definit ca totalitatea metodelor cu ajutorul carora se determina, se clasifica si se realizeaza scopurile si sarcinile unui anumit grup.

Se considera ca a conduce inseamna : a decide, a organiza, a prevedea, a controla. In realitate, managementul nu inseamna numai una sau alta din activitatile mentionate, ci toate la un loc asamblate si chiar amplificate . Pentru studierea conducerii nu trebuie pornit de la anumite definitii, ci este necesar a observa ce se intampla cand se desfasoara in realitate procesul conducerii, pornind de la functiile manageriale, care fac ca intreaga activitate de munca in comun a oamenilor sa se situeze la un inalt nivel productiv si eficient impus in cadrul pietei.

Ca stiinta, managementul presupune stabilirea unor principii, metode si tehnici de lucru cu caracter general a caror utilizare trebuie sa asigure folosirea optima a potentialului uman, material si financiar din sistemul economic, al economiei de piata.

Arta managementului reprezinta tocmai transpunerea acestor principii, metode si tehnici de lucru printr-un stil de conducere adaptat la conditiile concrete in care functioneaza sistemul de conducere. Arta, ca tip specific de munca intelectuala care se desfasoara la mai multe nivele de conducere, rezulta dintr-un talent, alaturi de aplicarea unor cunostinte si incercari de a realiza un scop prin eforturi delibertive.
Dar, pentru ca o arta sa ajunga, stiinta ea trebuie, ca arie de preocupari, sa se delimiteze de alte procupari prin metode si legi proprii.

Managementul are la baza cercetari sistematice, cu legi si principii propii de larga valabilitate, cu metode specifice riguroase, cu instrumente de investigatie si de lucru caracteristice ei .
In concluzie managementul este, pe de o parte, stiinta,deoarece are legi generale ce asigura realizarea de obiective, iar pe de alta parte arta, deoarece un conducator care si-a insusit stiinta de a conduce, principiile si legile ei este capabil sa aplice conducerea, in functie de talentul si aptitudinile personale si de particularitatile procesului de productie.

Managementul va ramane totdeauna si o arta, intrucat experienta, talentul perspicacitatea, curajul, caracterul conducatorilor constituie, in permanenta, factori importanti in indeplinirea sarcinilor.Managementul este o functie specifica, ce se deosebeste de munca de supraveghere profesionala sau tehnica. Intregul proces al muncii de conducere se formeaza ca rezultat al dinamicii si mobilizarii agentilor economici.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.