Management international - Prezentarea studiului de caz BATA Ltd

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.58

nivel: Facultate

Insa istoria companiei nu este una lipsita de obstacole. Fondatorul, Tom Bata Sr. a fost nevoit sa paraseasca Cehia, tara de origine, a sa si a companiei, in 1945 datorita instaurarii regimului comunist si a confiscarii de catre acesta a tuturor activelor detinute de companie la acea vreme. Insa acest obstacol nu l-a impiedicat pe Bata Sr sa-si reorienteze afacerea, emigrand in Canada si stabilind[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management international - Prezentarea studiului de caz BATA Ltd

Insa istoria companiei nu este una lipsita de obstacole. Fondatorul, Tom Bata Sr. a fost nevoit sa paraseasca Cehia, tara de origine, a sa si a companiei, in 1945 datorita instaurarii regimului comunist si a confiscarii de catre acesta a tuturor activelor detinute de companie la acea vreme. Insa acest obstacol nu l-a impiedicat pe Bata Sr sa-si reorienteze afacerea, emigrand in Canada si stabilind acolo noul sediu al firmei. Ceea ce o face pe BATA sa fie deosebita este politica sa, ce s-a dovedit a fi una inspirata in istoria de 50 de ani a companiei.

Bata Ltd. este condusa descentralizat, ceea ce inseamna ca se poate adapta mediului local. Desi Bata are fabrici in peste 90 de tari si multe operatiuni in peste 100 de tari, nu detine 100% aceste afaceri. Acolo unde este posibil, detine 100%, insa in anumite tari, guvernul nu permite controlul majoritar. Alta politica a Bata Ltd. este aceea de a incerca sa nu exporte, iar productia locala sa fie destinata pietei interne. Cu toate acestea Bata a intampinat de multe ori probleme in unele din statele unde si-a desfasurat activitatea.

2. Identificarea problemelor
Pe aceste probleme se va orienta si studiul nostru, incercand sa gasim posibile solutii pentru acestea. Vom avea doua probleme de studiat, pe de o parte cea a Cehiei, tara de origine, unde Bata ar dori acum sa se intoarca si sa-si recupereze patrimoniul confiscat de guvernul comunist de la acea vreme si pe de alta parte problema Africii de Sud, tara in care Bata si-a intrerupt activitatea din motive politice (sustinute de voci din afara companiei) sau economice (pur si simplu piata nu mai prezenta atractivitate, asa cum declarase oficial la acea vreme conducerea companiei).

3. Problema 1: Cehoslovacia
Problema in cazul Cehoslavaciei a inceput in anul 1945, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand fabricile familiei Bata au fost nationalizate de catre noul guvern comunist instalat. Confiscarea afacerii de catre guvern a determinat pierderea unui segment important de piata. Urmatorul pas a fost emigrarea fortata a familiei Bata in Canada, unde a inceput o noua afacere in acelasi domeniu, dar cu costuri ridicate datorate relocalizarii afacerii si a necesitatii de adaptare la noul mediu.Dupa mai bine de 40 de ani, compania BATA, ce are un succes incontestabil pe plan mondial, se gandeste sa reinvesteasca in tara de origine a fondatorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.