Management general

3x puncte

categorie: Management

nota: 8.88

nivel: Facultate

Metode de management
Plecand de domeniul economiei, managementul dobandeste un caracter social general. In acest context, sunt semnalate mai multe definitii complementare care privesc: managementul prin obiective, managementul in conditii de criza, managementul operational, managementul personalului, managementul resurselor umane, managementul timpului ("Management. Ghid propus The Economi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management general

Metode de management
Plecand de domeniul economiei, managementul dobandeste un caracter social general. In acest context, sunt semnalate mai multe definitii complementare care privesc: managementul prin obiective, managementul in conditii de criza, managementul operational, managementul personalului, managementul resurselor umane, managementul timpului ("Management. Ghid propus The Economist", 1997, p. 135-137).

Managementul prin obiective se bazeaza pe intelegerea construita intre actorii organizatiei sociale si echipa de conducere, intelegere referitoare la scopurile umane care trebuie urmarite intr-o anumita perioada de timp printr-un efort colectiv constant si eficace.

Managementul in conditii de criza este construit in conditiile unei situatii extreme care altfel poate genera consecinte extreme. Acest tip de conducere implica doua momente:
a) un moment care priveste prevenirea crizei prin sesizarea semnalelor semnificative din acest punct de vedere;
b) un al doilea moment care priveste declansarea "planului de rezerva".
Se considera ca variabila reusitei este cea care priveste "viteza de reactie" dar si calitatea reactiei (pentru ca nu trebuie reactionat in mod exagerat).

Managementul operational este privit in sens larg nu numai "ca un auxiliar al procesului decizional", ci si ca o activitate strans integrata, raportata la alte domenii. Prin aceasta noua viziune , care este caracteristica pentru managementul serviciilor, "managementul a devenit o arma extrem de competitiva".

Managementul personalului implica activitatea de pregatire si perfectionare a angajatilor unei organizatii sociale, conceputa astfel incat acestia "sa-si poata aduce o contributie maxima la reusita afacerilor" , respectiv la atingerea scopurilor propuse. Managementul resurselor umane "are un sens mai larg decat vechiul concept de management al personalului (care implica unele probleme cu pondere scazuta in raport cu destinul profesional al angajatilor).

"Managementul resurselor umane acopera o gama tematica mai larga, de la perfectionare profesionala si recrutare de personal pana la probleme ca detasari" ("Management. Ghid propus The Economist", 1997, p. 137). Managementul timpului defineste modul in care conducatorii unor activitati sociale isi organizeaza aceasta importanta resursa , dezvoltand permanent "un subiect favorit pentru listele de atributii".

Dintre acestea retinem ca importante regulile care asigura: "planificarea fiecarei zile din seara precedenta", ordinea prioritatilor, accentuarea sarcinilor-cheie, rezerva de timp pentru tine insuti sau pentru o eventuala problema neprevazuta, raportarea problemelor unei zile la o unitate de timp mai mare (respectiv raportarea obiectivelor concrete, valabile pe termen scurt, la cele specifice, proiectate pe termen mediu).

In lucrarea "Management si cultura institutionala" (Corneliu Maior), am intalnit cateva "noi" tipuri/metode de management, dintre care cel putin patru merita amintite. Astfel este vorba despre: management prin proiecte, management prin inovare, management prin bugete, management prin exceptii. (Corneliu Maior, "Management si cultura institutionala", 2009, p.28-34).

Managementul prin proiecte se inscrie in categoria sitemelor moderne de conducere ca sistem ce se aplica pentru o perioada limitata de timp (cativa ani), "in scopul solutionarii unei probleme complexe, precis definita". Este conceput in vederea solutionarii unor probleme complexe cu un puternic caracter inovational care implica aportul a mai multi specialisti din diferite compartimente integrati temporar intr-o retea organizatorica autonoma.

Managementul prin inovare "reprezinta un concept dinamic bazat pe atitudinea receptive a conducerii la inovare , fiind axat pe stabilirea si aplicarea consecventa a unor strategii inovationale". Vorbim aici despre un proces de inovare care urmareste "asigurarea concordantei intre dezvoltarea tehnica a produsului si dezvolttarea sa comerciala (Corneliu Maior, "Management si cultura institutionala", 2009, p.29-30).

Managementul prin bugete este un sistem de managementul ce asigura previzionarea, controlul si evaluarea activitatii firmei si a principalelor sale componente procesuale si structurale cu ajutorul bugetelor. Bugetul asigura in expresie finanicara dimensionarea obiectivelor, cheltuielile, veniturile si rezultatele la nivelul centrelor de gestiune si in final evaluarea eficientei economice prin compararea rezultatelor cu nivelul bugatar a acestora.

Managementul prin exceptii este un sistem de management simplificat axat pe vehicularea ascendenta a informatiilor care reflecta abateri de la limitele stabilite si pe concentrarea celor mai buni manageri si specialisti in zonele decizionale si operationale cheie pentru competivitatea firmei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.