Management european

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.41

nivel: Facultate

Eroii sunt persoane cunoscute și apreciate ce servesc într-o cultură ca modele de comportament. Ei sunt vizibili pentru cei din afara culturii lor.

Ritualurile sunt activități colective considerate esențiale din punct de vedere social, chiar daca sunt tehnic inutile (modalități de salutare în diferite culturi, ceremonii religioase, sociale etc)
Aceste trei elemente reprezintă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management european

Eroii sunt persoane cunoscute și apreciate ce servesc într-o cultură ca modele de comportament. Ei sunt vizibili pentru cei din afara culturii lor.

Ritualurile sunt activități colective considerate esențiale din punct de vedere social, chiar daca sunt tehnic inutile (modalități de salutare în diferite culturi, ceremonii religioase, sociale etc)
Aceste trei elemente reprezintă practici care sunt vizibile oricărui observator din afara culturii, fără un efort special.

Ceea ce este invizibil este semnificația lor reală care reiese din interpretarea lor de către cei inițiați, adică de cei care aparțin culturii respective.

Nucleul oricărei culturi este reprezentat de valorile comune tuturor membrilor culturii, acceptate de ei ca și realitate implicită, învățată în mod inconștient încă din fragedă copilărie.

În concluzie, în primul rând, cultura poate fi privită ca având o componentă vizibila tuturor, chiar și celor care nu aparțin culturii respective; în al doilea rând, orice cultură are o componentă invizibilă pe care cei din afara culturii în cauză nu sunt capabili să o sesizeze.

Există trei mari nivele la care se manifestă cultura unui grup uman:
-prin artefacte vizibile
-valorile
-presupunerile fundamentale

În categoria artefactelor se pot include: aspectul fizic al firmei, îmbrăcămintea angajaților, modul de adresare între angajați, intensitatea emoțională a firmei, mituri, povestiri, simboluri organizaționale, dar și arhivele unității: rezultatele firmei, produse, declarații de intenție, strategică, rapoarte anuale către acționari.
Valorile se referă la norme, ideologii, filozofii. La baza lor se situează presupunerile, acceptate ca atare de către membrii grupului, fără a fi chestionate despre valabilitatea lor.
Nivelele culturii

Din punct de vedere al ariei de cuprindere, cultura astfel structurată se extinde la rândul ei pe mai multe nivele. Pe nivelul superior se regăsește cultura națională a unei societăți (la nivel regional sau național).

Modul în care se conturează atitudinile de bază în cadrul unei întreprinderi bine determinate se numește cultura de firmă, de corporație sau cultură organizațională. În cadrul unei întreprinderi se mai poate vorbi și de cultura unor compartimente funcționale specifice: marketing, cercetare-dezvoltare, producție etc.

Indivizii din cadrul acestor compartimente au orientări etice diferite și specifice calificării fiecăruia dintre ei. Un alt nivel regăsit într-o firmă este cel al culturii diferitelor grupuri intraorganizaționale pe alte criterii decât structura formală: vârsta, profesie, interese, pasiuni etc. Acest nivel se regăsește și în cadrul societății.

De asemenea trebuie menționat faptul că fiecare persoană poate și chiar aparține simultan mai multor grupuri, fiecare dintre acestea având propria sa cultură de grup. În această constelație de grupuri apar raporturi între culturile grupurilor respective.

Totuși, cultura națională este cea care reprezintă fundamentul celorlalte culturi și ca atare are o influență puternică asupra fiecărui individ.

1.3 Bazele deosebirilor culturale
Cultura reprezintă contextul în care se petrec lucrurile: în afara contextului își pierd importanța chiar și reglementările juridice.
În cazul firmelor cu activitate internațională, îndeosebi corporațiile multi și transnaționale, este imperios necesară includerea în programele de expansiune internațională și a elementelor de adaptare culturală.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.