Management educational - delimitari conceptuale

1x punct

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Managementul educational este un segment din teoria generala a managementului, dar are in plus si aspecte particulare care-l definesc si-l diferentiaza in raport cu alte abordarii sectoriale ale acestuia.In ziua de azi, managerul este mai mult decat un conducator. Responsabilitatile lui tin de arta si stiinta de a organiza, de a pune in functiune, de a optimiza si de a interveni in activitatea un[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management educational - delimitari conceptuale

Managementul educational este un segment din teoria generala a managementului, dar are in plus si aspecte particulare care-l definesc si-l diferentiaza in raport cu alte abordarii sectoriale ale acestuia.In ziua de azi, managerul este mai mult decat un conducator. Responsabilitatile lui tin de arta si stiinta de a organiza, de a pune in functiune, de a optimiza si de a interveni in activitatea unei institutii cu impact social major si cu un colectiv mai extins sau mai restrans.

Management insemna a conduce, a gasi solutii. Aceasta conceptie se poate aplica si procesului educational, unde directorul, sau altfel spus, managerul de scoala are dificila misiune de a identifica cele mai eficiente metode de a conduce si promova imaginea scolii.

1.Functiile managementului educational
"Orice activitate gandita, proiectata si executata de om se intemeiaza rational. Principiile logicii formale coordoneaza si impun rigorile gandirii corecte asigurand coerenta discursului teoretic si a actiunii practice. Aceasta intemeiere rationala a teoriei si practicii umane determina corespondenta intre un set de principii si un domeniu de referinta teoretic sau practic. Principiile sunt cele ce stau la baza activitatilor noastre de la cele mai simple la cercetarea stiintifica."

Esenta managementului o reprezinta functiile sau atributele, dupa cum a rezultat din definitie. Cel care a identificat si analizat procesele de management pentru prima data a fost Henry Fayol, in cadrul lor definind cinci functii principale: previziunea, organizarea, comanda, coordonarea, controlul. Functia de previziune consta in ansamblul proceselor de munca prin intermediul carora se determina principalele obiective ale organizatiei precum si resursele si principalele mijloace necesare realizarii lor.

Functia de coordonare consta in ansamblul proceselor de munca prin care se armonizeaza deciziile si actiunile personalului organizatiei si ale subsistemelor sale.Functia de antrenare incorporeaza ansamblul proceselor de munca prin care se determina personalul organizatiei sa contribuie la stabilirea si realizarea obiectivelor previzionate.

Functia de evaluare-control poate fi definita ca ansamblul proceselor prin care performantele organizatiei, sunt masurate si comparate cu obiectivele si standardele stabilite initial, in vederea eliminarii deficientelor constatate si integrarii abaterilor pozitive.

Functia de organizare desemneaza ansamblul proceselor de management prin intermediul carora se stabilesc si delimiteaza procesele de munca fizica si intelectuala si componentele lor precum si gruparea acestora pe posturi, formatii de munca, compartimente si atribuirea lor personalului corespunzator anumitor criterii manageriale, economice, tehnice si sociale, in vederea realizarii in cat mai bune conditii a obiectivelor previzionate.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.