Management educational

1x punct

categorie: Management

nota: 9.95

nivel: Facultate

Observatiile efectuate asupra actiunilor omului au condus la constatarea ca pe masura ce o activitate este mai complexa cu atat actiunile evaluative devin mai necesare si isi amplifica rolurile. Acest fapt este pe deplin explicabil. Actiunile umane vizeaza realizarea unor scopuri. Insasi existenta unor scopuri, exprimand trebuinte variate, aspiratii ale omului, fac necesara desfasurarea activitati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management educational

Observatiile efectuate asupra actiunilor omului au condus la constatarea ca pe masura ce o activitate este mai complexa cu atat actiunile evaluative devin mai necesare si isi amplifica rolurile. Acest fapt este pe deplin explicabil. Actiunile umane vizeaza realizarea unor scopuri. Insasi existenta unor scopuri, exprimand trebuinte variate, aspiratii ale omului, fac necesara desfasurarea activitatii menita sa conduca la realizarea lor.

Prin urmare, scopurile declanseaza activitatea, si tot ele o orienteaza in directia realizarii lor. B. Bernstein surprinde aceasta relatie atunci cand afirma ca "realitatea inca nerealizata declanseaza activitatea menita sa o realizeze". Or, daca actiunile vizeaza realizarea unor scopuri este firesc ca, in desfasurarea lor, sa se tinda si catre cunoasterea efectelor pe care le-au produs, a rezultatelor obtinute. Este in logica lucrurilor ca, intreprinzand o anumita activitate, realizatorul acesteia sa se intereseze, in final ca si pe parcursul ei, de masura in care si-a atins scopul urmarit, si chiar de modul in care s-a derulat activitatea.

Ca toate activitatile umane, educatia - actiune constienta, intreprinsa deliberat, in perspectiva unor scopuri - presupune si procese evaluative, asociate constant si aflate in interactiune cu toate celelalte componente ale acesteia. Ca urmare, aceste procese reprezinta un domeniu problematic de expertiza foarte variat, iar consideratiile teoretice pe care le comporta constituie componente ale teoriei generale a educatiei.

a) Conceptul de evaluare. Teoria evaluarii in educatie inregistreaza o mare varietate de intelegere a rostului actiunilor evaluative. Ele se nuanteaza sub raportul intelegerii naturii acestui proces, a ceea ce reprezinta obiectul actiunilor evaluative, a functiilor pe care le indeplinesc ca si a modurilor de realizare.

Astfel, multi pedagogi practicieni limiteaza obiectul actiunilor evaluative la rezultatele scolare, ignorand numeroase alte componente ale activitatii de invatamant care fac obiectul evaluarii: procesele de instruire, calitatea curriculum-urilor scolare, formarea personalului didactic, structurile scolare s.a.m.d.

Pentru intelegerea adecvata a naturii actului evaluativ apare necesara relevarea principalelor caracteristici ale acestuia. Astfel:Evaluarea este o actiune de cunoastere (specifica) a unor fenomene sub raportul insusirilor acestora, a starii si functionalitatii unui sistem, a rezultatelor unei activitati. Prin urmare, obiectul ei poate fi un fenomen, o persoana (elev, profesor), o activitate sau rezultatele acesteia, o institutie, sistemul scolar in ansamblu s.a.Actul evaluativ vizeaza ameliorarea starii fenomenelor evaluate, fiind realizat in perspectiva luarii unor decizii in acest sens.

In legatura cu functia de ameliorare a fenomenului supus masurarii, evaluarea comporta un proces de colectare a datelor necesare fundaAZmentarii deciziilor ce urmeaza sa fie adoptate in scopul imbunatatirii rezultatelor si a activitatii considerate. Problema adevarata, in aceasta privinta, nu consta in a hotari daca este util ori nu sa se evalueze, ci in a stabili pentru ce fel de decizii trebuie realizata o evaluare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.