Management comparat intre Statele Unite ale Americii si Japonia

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

Managementul comparat raspunde unei game largi de necesitati, atat individuale cat si de grup, cu tendinta de intensificare, pe masura adancirii diviziunii sociale a muncii, a dezvoltarii relatiilor internationale si a cresterii rolului informatiilor, lucru reflectat si in cresterea semnificativa a rolului managementului comparat axat pe valorificarea informatiilor manageriale abordate contextual.[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management comparat intre Statele Unite ale Americii si Japonia

Managementul comparat raspunde unei game largi de necesitati, atat individuale cat si de grup, cu tendinta de intensificare, pe masura adancirii diviziunii sociale a muncii, a dezvoltarii relatiilor internationale si a cresterii rolului informatiilor, lucru reflectat si in cresterea semnificativa a rolului managementului comparat axat pe valorificarea informatiilor manageriale abordate contextual.

Astfel, managementul are un rol tot mai important, adesea chiar decisiv, managementul comparat reprezentand una dintre cele mai pretioase cuceriri ale ultimelor decenii pe planul intensificarii si eficientizarii activitatilor economice, stiintifice, tehnice cu caracter international.
Geert Hofstede a avut o contributie substantiala in conturarea scolii de management comparat centrata pe rolul culturii ,ultima cristalizata dupa 1980.

Dupa G. Hofstede "esenta culturii este programarea mentala colectiva. Ea este acea parte a conditionarii noastre, pe care noi o acceptam impreuna cu alti membrii ai natiunii,regiunii sau grupului nostru, dar nu cu componentii altor natiuni, regiuni sau grupuri".
In una dintre cele mai complexe, analitice si cunoscute cercetari de management comparat realizate pana in prezent, Hofstede delimiteaza urmatoarele patru dimensiuni ale culturii :individualism/colectivism, distanta puterii mare/mica, evitarea incertitudinii intensa/redusa si masculinitate/feminitate.

Se reliefeaza ca in general cultura este acceptata ca un determinant al comportamentului, fiind un instrument esential pentru intelegerea proceselor manageriale.Tratarea managementului comparat in stransa corelatie cu elementele culturii, ale carei dimensiuni difera de la o tara la alta si in cadrul aceluiasi perimetru national in profil teritorial sau social, explica diferentele substantiale manifestate in sistemele de management implicate.

In concluzie, scoala de management comparat centrata pe cultura, desi poate mai putin conturata si operationalizata raportata la precedentele, detine o pozitie centrala in prezent, de unde decurge necesitatea si importanta cunoasterii - in masura posibilitatilor - a utilizarii sale in teoria si practica managementului.In prezent, conceptiile si instrumentarul de management cel mai frecvent studiate, adaptate si adoptate, apartin managementului din S.U.A. si Japonia. Cauza rezida in faptul ca intreprinderile din Japonia si Statele Unite se caracterizeaza prin competitivitatea cea mai ridicata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.