Management comparat Romania vs Spania

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.26

nivel: Facultate

Spania
Dezvoltarea economico-sociala
După marea creștere economică de la sfârșitul anilor 1980, economia spaniolă a intrat în recesiune în anul 1992. Odata cu intrarea Spaniei în Comunitatea Economică Europeană, predecesoarea Uniunii Europene, la 1 ianuarie 1986 a devenit necesara deschiderea economiei, modernizarea industriei, îmbunătățirea infrastructurii și revizuirea legislației [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management comparat Romania vs Spania

Spania
Dezvoltarea economico-sociala
După marea creștere economică de la sfârșitul anilor 1980, economia spaniolă a intrat în recesiune în anul 1992. Odata cu intrarea Spaniei în Comunitatea Economică Europeană, predecesoarea Uniunii Europene, la 1 ianuarie 1986 a devenit necesara deschiderea economiei, modernizarea industriei, îmbunătățirea infrastructurii și revizuirea legislației economice, pentru a îndeplini cerințele Uniunii Europene.

Făcând acest lucru, Spania a accelerat creșterea Produsului Intern Brut, a redus datoriile publice, rata șomajului a scăzut de la 23% la 15% în 3 ani și a redus inflația la mai puțin de 3 %.; cele mai importante provocări pentru economia spaniolă sunt reducerea deficitului public, o reducere mai mare a ratei șomajului, reformarea legilor muncii, reducerea inflației, creșterea randamentului productivității și creșterea nivelului Produsului Intern Brut pe cap de locuitor.

Economia se redresează începând cu 1995,datorită creșterii încrederii consumătorilor si a consumului privat, desi această creștere a fost mai mică în ultimii ani. Șomajul încă reprezintă o problemă pentru spanioli - în 2005, rata șomajului era de 8,5% - cu toate astea, cifra respectivă demonstrează o situație mai bună fată de nivelele anterioare. Devalorizarea pesetei de-a lungul anilor 1990 a făcut mai competitive exporturile, dar forța de care a dat dovadă euroul de cand a fost adoptat (la sfârșitul lui 2003, un euro avea ca echivalent 1, 25 dolari) a provocat îndoieli in legătură cu posibilitatea ca prețurile să fie prea înalte pentru cumpărătorii străini.

Acest fapt s-a văzut compensat de către facilitățile comerciale între țările din zona euro.
O problemă cronică in Spania este aceea a creșterii excesive a prețului locuințelor, datorată speculei inmobiliare generalizate, modei celei de a doua locuințe, turismului rezidențial masiv de britanici si germani, spălării banilor de către mafii, creșterii populației datorita imigrației, a măririi finanțării primăriilor, etc.

Contribuțiile de capital de la UE, care au ajutat in mod semnificativ la creșterea economiei spaniole de la incorporarea în CEE, au început sa scadă considerabil in ultimii ani, datorita efectelor marii extinderi a UE. Pe de o parte, fondurile de la PAC (Politica Agricolă Comună) trebuie repartizate între mai multe țări (noile incorporate din Europa de Est au un sector agricol semnificativ), pe de altă parte, fondurile de coeziune y fondurile structurale vor scădea în mod inevitabil datorita succesului economic spaniol (venitul pe cap de locuitor s-a mărit mult în termeni absoluți si Spania este a opta economie a lumii) si a incorporării unor țări cu venituri mai mici, care provoacă scăderea mediei comunitare si face ca regiuni spaniole considerate sărace să intre acum în media europeană.

Daca la sfarsitul anilor '70 Spania era considerata o tara agrar-industriala, mare proprietate funcciara detinand ponderea principala in structura proprietatii agricole, dupa moartea dictatorului Francisco Franco si instaurarea pe tron a regelui Juan Carlos al II-lea, Spania a intrat intr-o noua etapa a dezvoltarii sale, parcurgand aat etapele democratizarii vietii politice, cat si pe cele ale dezvoltarii industriale, mai alea dupa aderarea la Uniunea Europeana.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.