Management comparat - evolutie, necesitate si metodologie

3x puncte

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Liceu

O prima definire a acestei noi stiinte o realizeaza in 1978 William Newman - managementul comparat se ocupa de studiul similaritatilor si diferentelor din practica manageriala locala din diferite tari.Un pas inainte il realizeaza Raghu Nath care considera ca, in sens larg, managementul comparat se concentreaza asupra similaritatilor si diferentelor dintre sistemele de management si de afaceri din [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management comparat - evolutie, necesitate si metodologie

O prima definire a acestei noi stiinte o realizeaza in 1978 William Newman - managementul comparat se ocupa de studiul similaritatilor si diferentelor din practica manageriala locala din diferite tari.Un pas inainte il realizeaza Raghu Nath care considera ca, in sens larg, managementul comparat se concentreaza asupra similaritatilor si diferentelor dintre sistemele de management si de afaceri din diferite contexte. Pe de alta parte sunt cuprinse si analizele comparative din cadrul aceleasi culturi sau natiuni, dintre diferitele organizatii problematica care vizeaza atat managementul cat si rezultatele economico-financiare respectiv eficienta economico-financiara.

Scopul managementului comparat este stabilit de R. N. Farmer si reprezinta studiul si analiza managementului in diferite medii si a ratiunilor pentru care organizatiile obtin rezultate diferite in tari diferite.Pornind de la definitiile precedente O. Nicolescu, un reprezentat important al scolii romanesti de management, defineste managementul comparat astfel: stiinta care studiaza procesele si relatiile manageriale din organizatii ce functioneaza in contexte culturale nationale diferite, axandu-se asupra identificarii si analizarii asemanarilor si deosebirilor manageriale, in vederea favorizarii transferului international de know-how managerial si a cresterii functionalitatii, eficacitatii si eficientei organizatiilor.

Managementul comparat este strans legat de managementul international cu care uneori este confundat. Insa managementul international se ocupa de managementul si activitatile corporatiilor internationale si, in mod specific, de asigurarea si controlul de fonduri, oameni si informatii ce traverseaza frontiere nationale si politice. Sfera de cuprindere a managementului comparat este sensibil mai mare, intrucat spre deosebire de managementul international - care raspunde in mod expres cerintelor companiilor multinationale, managementul comparat se ocupa de toate fenomenele managementului.

Cresterea pietei internationale si globalizarea pietelor:Piata internationala s-a dezvoltat in ultimele decenii intr-un ritm intensiv care a determinat oportunitati pentru extinderea si internationalizarea activitatii firmelor. In aceste conditii, internationalizarea pietelor si a activitatii ramurilor face tot mai dificila considerarea unor firme ca fiind nationale. Dintre factorii cei mai importanti care au determinat aceasta tendinta amintim:
a)Restructurarea politica si schimbarile in politica publica a natiunilor.

Incepand cu anii 90 in piata internationala s-a manifestat o extindere datorata noilor piete libere din tarile foste sovietice si din Europa de Est. Dar schimbari importante au avut loc si in India, care si-a liberalizat politicile comerciale si in China, unde s-a incurajat orientarea spre export.

La nivel global se poate observa ca politica guvernamentala a fost schimbata inspre o intreprindere libera, atragerea de capital strain, concurenta, privatizare si reducerea interventiei statului in economie.
b)Intelegerile comerciale internationale
Acestea au avut ca obiective fie reducerea taxelor de comert (ex. GATT) fie stipularea si verificarea respectarii regulilor comerciale sau constituirea unei piate comune cu liber schimb (ex. EU, NAFTA).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.