Management - importanta structurii organizatorice

5x puncte

categorie: Management

nota: 9.00

nivel: Facultate

Serviciile se caracterizeaza, de asemenea, prin nestocabilitate, neavand, de regula, o forma materiala, serviciile nu pot fi stocate si pastrate in vederea consumului ulterior. Aceasta caracteristica prezinta unele avantaje in desfasurarea activitatilor respective, in asigurarea unei eficiente ridicate ca urmare a eliminarii dificultatilor legate de distributia fizica a serviciilor, de manipularea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management - importanta structurii organizatorice

Serviciile se caracterizeaza, de asemenea, prin nestocabilitate, neavand, de regula, o forma materiala, serviciile nu pot fi stocate si pastrate in vederea consumului ulterior. Aceasta caracteristica prezinta unele avantaje in desfasurarea activitatilor respective, in asigurarea unei eficiente ridicate ca urmare a eliminarii dificultatilor legate de distributia fizica a serviciilor, de manipularea lor, de crearea unor conditii specifice de depozitare, pastrare; dar determina si o serie de dezavantaje, mai ales in asigurarea echilibrului oferta – cerere si realizarea efectiva a serviciilor.

Caracteristica de nestocabilitate este tratata de unii autori prin caracteristica: perisabile sau non – perisabile (desi notiunile nu se suprapun intru totul).Serviciile sunt, de asemenea, intangibile; ele nu pot fi percepute, evaluate utilizand unul din simturile fizice. Absenta unor proprietati tangibile face imposibila aprecierea si verificarea calitatii unui serviciu inainte de cumparare sau chiar de consum.

In aceste conditii, vanzarea serviciilor necesita eforturi sporite de cunoastere a cererii si de stimulare a cresterii ei, de castigare a increderii si de reducere a incertitudinii prin adaugarea unei evidente fizice exprimate prin calitatea personalului, caracteristicile echipamentelor, nivelul preturilor etc.

O alta caracteristica o constituie coincidenta, in timp si spatiu, a productiei si a consumului lor – cunoscuta in literatura de specialitate si sub denumirea de inseparabilitate sau indivizibilitate.

Faptul ca serviciile se exteriorizeza, in cele mai multe cazuri, sub forma unor activitati, impune, pentru realizarea propriu – zisa a lor, prezenta in acelasi loc a prestatorului si beneficiarului, simultaneitatea executiei si consumarii lor.

Lipsa acestor conditii are repercursiuni atat asupra volumului activitatii desfasurate in sfera serviciilor cat, mai ales, asupra aportului acestoi sector la satisfacerea nevoii sociale; orice neconcordanta de timp sau loc, se soldeaza cu pierederi de oferta si/ sau cu cereri neacoperite.

Prin modul lor de desfasurare, serviciile sunt inseparabile de persoana prestatorului, ele incetand sa mai existe din momentul incetarii actiunii acestuia. Din aceasta caracteristica decurg particularitatile referitoare la organizarea si comercializarea serviciilor:contactul direct intre producator (prestator) si beneficiar si o
participare nemijlocita, activa a clientului - consumator la realizarea serviciului (aspect pe care unii autori il analizeaza ca o trasatura distincta a serviciilor);

calitatea serviciului este determinata de nivelul pregatirii sale
profesionale, de talentul, de indemanarea, corectitudinea, pasiunea etc. cu care il executa. De aici rezulta dificultatea de “standardizare” a serviciilor;inseparabilitatea de persoana prestatorului limiteaza posibilitatile de diversificare a servciilor; astfel, o intreprindere sau un lucrator nu pot executa, de regula decat un numar redus de operatiuni (servicii), introducerea progresului tehnic in sectorul serviciilor facandu-se mai lent decat in celelalte compartimente ale economiei si cu eforturi mai mari.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.