Management - Team Building

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Astfel s-a nascut si un stil de gandire in acest sens de genul "Ori esti cu mine, ori impotriva mea." sau "Mai mult aici inseamna mai putin dincolo". Noi am devenit destul de nerabdatori si neintelegatori cu paradoxuri precum "Sa dai inseamna sa primesti", "Binele si raul pot coexista".

Sinergia inseamna sa ne uitam nu prin ce se diferentiaza termini opusi sau paradoxali, ci sa le [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management - Team Building

Astfel s-a nascut si un stil de gandire in acest sens de genul "Ori esti cu mine, ori impotriva mea." sau "Mai mult aici inseamna mai putin dincolo". Noi am devenit destul de nerabdatori si neintelegatori cu paradoxuri precum "Sa dai inseamna sa primesti", "Binele si raul pot coexista".

Sinergia inseamna sa ne uitam nu prin ce se diferentiaza termini opusi sau paradoxali, ci sa le vedem asemanarile. Sinergia este despre schimbarea mentalitatii de tipul "Ori-ori" si cautarea intregului si nu a partilor. Astfel primul economist care s-a gandit la o astfel de gandire, sinergica, este John Nash in lucrarea sa celebra despre teoria jocurilor. Conform acestei teorii este mult mai benefic pentru toti daca actionam cu strategii de tipul "win-win", adica sa nu ne gandim doar la binele individual. In opozitie competitia nu aduce doar mari invingatori, ci si mari invinsi, pretul de castiga fiind foarte mare. Insa un echilibru intre colaborare si competitie poate duce la rezultate pozitive.

Conceptul de sinergie aplicat pe grupuri inseamna colaborare in planificare, solutionarea problemelor, etc. au ca rezultat un produs mult mai bun decat cel al unui individ. Sinergia inseamna ca suma indivizilor unui grup este mai mica decat intregul grup. Astfel unul din elementele necesare crearii unei sinergii in cadrul unui grup/unei echipe este consensul tuturor si nu impartirea membrilor intr-o majoritate si una sau mai multe minoritati cand se dezbate o problema. Conflictul devine in cadrul unei echipe un plus si ceva ce trebuie evitat. Succesul devine un efort de grup, nu unul individual. Indivizii care nu sunt intotdeauna de acord cu restul sunt considerati catalizatori ce imbunatatesc rezulatele.

Drumul spre consensul tuturor presupune mai mult efort depus decat luarea unor decizii intr-un mod formal, insa investitia in energia consumata ce are ca scop functionarea eficienta a grupului fara incalca drepturile membrilor poate crea pana la urma o rasplata uriasa.

Cateva sugestii despre cum se poate ajunge la consens:
- membri ar trebui sa evite conflictele care au ca rezultat succesul individual. Ceea ce este corect este cea mai buna hotarare colectiva a grupului ca intreg.;
- conflicte legate de idei, solutii, previziuni trebuie privite nu ca elemente care impiedica, ci ca elemente care ajuta la atingerea consensului;

- comportamente ce reduc tensiunea sunt folositoare cat timp nu linistesc conflictele prea devreme;
- problemele sunt rezolvate cel mai eficient daca membri grupului sunt responsabili atat in a asculta cat si in a fi ascultati asa incat toti sunt inclusi in decizia finala.

Daca ar veni o fiinta extraterestra sa viziteze si sa studieze civilizatia noastra atunci in raportul lor ar scrie mai mult ca sigur ceva de genul: "Oamenii fac aproape orice in grupuri. Ei cresc, invata, se joaca, traiesc si muncesc in grupuri." Facilitatorii care lucreaza in organizatii inteleg ca una dintre bazele constituirii sistemelor umane sunt grupurile interdependente de oameni, sau echipe.

Unele dintre cele mai interesante lucuri despre dezvoltarea organizationala sunt numeroasele si diferitele activitati si interventii care se pot aplica in acest domeniu. Multe dintre acestea sunt orientate spre indivizi: planificari de cariera si viata, coaching si consiliere unu-la-unu si altele care se concentreaza spre felul in care indivizii se privesc in relatie cu organizatia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.