Management - Afaceri

1x punct

categorie: Management

nota: 9.72

nivel: Facultate

Pentru constructorul naval din New Orleans, Andrew Higgins, contractul pe care l-a primit in 1940 a fost cu adevarat o afacere. Higgins avea o mica firma in santierul naval, cu optzeci de lucratori; producea ambarcatiuni mici si rezista cumva pe piata. Din acel an incepe sa creasca.

Datorita profilului de fabricatie pe care-l avea, costurilor mici de productie si lucratorilor calif[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management - Afaceri

Pentru constructorul naval din New Orleans, Andrew Higgins, contractul pe care l-a primit in 1940 a fost cu adevarat o afacere. Higgins avea o mica firma in santierul naval, cu optzeci de lucratori; producea ambarcatiuni mici si rezista cumva pe piata. Din acel an incepe sa creasca.

Datorita profilului de fabricatie pe care-l avea, costurilor mici de productie si lucratorilor calificati (inclusiv proiectantii), firma primeste o comanda de razboi: va executa "barcile de asalt" - este vorba de ambarcatiunile de debarcare pe plaja, celebrele LCI, LCT, LST s.a., cele care au dus, numai pe plajele din Normandia, in zilele debarcarii aliatilor, 150.000 de soldati si peste 5.000 de vehicule de lupta (inclusiv tunuri si tancuri).

Pana la sfarsitul razboiului Higgins va construi aprox. 20.000 de astfel de vase, toate proiectate de el.Una din barcile de asalt, cea pentru 12 oameni, era astfel realizata incat le permitea soldatilor sa coboare din ea in 19 secunde. Generalul Dwight Eisenhower, comandantul trupelor aliate in acel moment si, apoi, presedinte al Statelor Unite, spunea despre constructorul naval din New Orleans si realizarile lui extraordinare: "Andy Higgins a castigat razboiul!". Hitler l-a numit "Noul Noe". In atelierele lui deviza afisata era "Cine sta, ajuta Axa!". La sfarsitul teribilei conflagratii mica firma se transformase intr-unul din cei mai mari constructori navali - avea peste 200.000 de lucratori!

2. AFACERI - CONCEPTE
Desi nu problema semantica ne intereseaza aici, totusi ar trebui, in primul rand, sa dam cateva posibile definitii ale notiunii "afacere":"Larousse", 1993: 1. ansamblu de activitati financiare, comerciale, industriale; mediul in care acestea se desfasoara; 2. o intreprindere ."Oxford Dictionary of Business English", 1994: activitati comerciale in general (vanzare si cumparare, producere de bunuri si servicii pentru comercializare, aranjamente comerciale, activitati de distributie a marfurilor). The Oxford English Reference Dictionary", 1995: "...ocupatie, profesiune, comert..." ;"The Concise Oxford Dictionary", 1985: 1. "...un lucru ce trebuie facut, pentru a castiga bani"

Acceptiunea americana: "...o tranzactie cu finalitate financiara...""Orice initiativa a unui intreprinzator, concretizata intr-o relatie contractuala si avand o finalitate economico-financiara bine precizata, corespunzatoare unui anumit scop" [Popescu, 1995].Acceptam, asadar, ca o afacere este o tranzactie.

Pentru a putea vorbi de o afacere trebuie sa existe cineva care produce, stabileste un pret si vinde, un altul care negociaza pretul sau il accepta pe cel propus si cumpara, totul pe baza unui contract.
Aceasta este schema cea mai simpla. Pentru ca cel de-al doilea "actor" amintit aici poate fi un intermediar (care, de multe ori, nici nu vede "marfa"), dupa care urmeaza consumatorul final, sau un alt intermediar.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.