Management

1x punct

categorie: Management

nota: 9.85

nivel: Facultate

Abordarea clasica a managului este specifica epocii moderne, capitaliste. Initiatorii acestei abordari a managului au fost F.W. Taylor (1856 - 1915) - inginer mecanic si Henry Fayol (1841 - 1925).In lucrarea sa de baza "The Principles of Scientific Manag" (1911), Taylor a statuat conceptul de manag stiintific ca fiind "acel gen de manag care ghideaza afacerile fol standarde stabilite pe baze de fa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Management

Abordarea clasica a managului este specifica epocii moderne, capitaliste. Initiatorii acestei abordari a managului au fost F.W. Taylor (1856 - 1915) - inginer mecanic si Henry Fayol (1841 - 1925).In lucrarea sa de baza "The Principles of Scientific Manag" (1911), Taylor a statuat conceptul de manag stiintific ca fiind "acel gen de manag care ghideaza afacerile fol standarde stabilite pe baze de fapte si adev rezult din obs, experimente si rationamente sist".

In lucrarea sa, el a formulat urm princip de baza a managului: A) pt orice operatie de lucru sa se elab o varianta stiint de realiz, renuntandu-se la met traditionale; B) sa se asig o selectie stiint a lucratorilor vis-a-vis de lucrari, dupa care sa se proced la perfect lor prin invatatura si experienta; C) sa se coop sincer cu lucratorii, astfel incat lucrarile sa fie execut conform princip stiint puse la baza lor; D) munca si responsabilitatile sa fie rezonabil impartite intre manageri preluand toate activit pe care le pot executa mai bine decat lucratorii.

Fayol - inginer minier francez, a adus contrib privind conceptia manag clasic la niv ansamblului firmei. In lucrarea sa - Administration Industrielle et Generale - 1916 - a formulat funct si principi conducerii firmelor, numite elem manag:

A) planificarea, B) organiz, C) comanda, D) coord, E) controlul.In tara noastra "Micul dictionar enciclopedic", def manag ca: - activit sau arta de a cond - ansamblul act de organiz si cond in scopul adoptarii deciziilor optime in proiect si reglementarea proc microec - stiinta organiz si cond intreprinderii
1.2 : Manag - stiinta sau arta? Este stiinta pt ca are domenii de ref, are principii proprii si opereaza cu met si tehnici spec pt atingerea obiectiv.

Manag este o arta pt ca pune in val cea mai imp res a soc, care este omul.Este stiinta si arta deoarece, in complet elem ce def cele 2 componente, cauta sa cultive accept unor respons ec, soc si morale la cei care aplica si care utiliz managul.In sinteza: managul= stiinta si arta de a conduce eficient, de a optimiza valorific tuturor res, in ved obt succesului. In lucrarea "Fundam ale stiintei managului" - 1992, autori Tiuban si Meredith - def stiinta manag ca fiind "aplicarea met stiint si solut probl de decizie manageriala".

Princip caract ale stiintei managului: A) focaliz pe adoptarea deciziei manageriale; B) adoptarea deciziilor se face prin aplicarea met stiintifice; C) sit deciz se exam dintr-o perspectiva larga, fol abordarea sistemica; D) utiliz cun si met din diverse discipline; E) se bizuie pe met matematice formale; F) utiliz pe scara larga computerele.
Componentele managului ca stiinta si arta: A) Teoria conducerii se refera la: - princip de cond, legile act de cond eficienta - corelarea cu val promov de soc.

B) Metod cond are in vedere: - met si proced de rezolv a probl cu care este confruntata practica de conduc. C) Tehn conduc promov: - met de obt a perform in proc cond prin mij si tehnici care asigura derularea logica si corelata a etapelor si fazelor conducerii si perfectionarii acesteia D) Practica cond reprez: - locul de experimentare, aplicare, validare si generaliz a managului, de furnizare a informatiilor privind impactul si consecintele sale economice, sociale si de alta natura.
In concluzie putem spune ca managul cupr urm conc fundam:revizionale(prevedere, mkg) - inovationale (inovatie, creativitate) - operat(organiz, adoptare, optimizare) - de gestiune(decizii, strategii) - de pers(motivare, comunic)

1.3 : Managul zilelor noastre Interes 2 concepte: cel de profesiune si cel de profesionist. Profes ramane ansamblul de disponibilitati fiz si int form la niv indiv, pe baza caruia acesta stapaneste un set de fen nat, soc, ec. Profesia prez o multitudine de determinari: - forma de activit specializ pusa la dispoz pers de catre soc; - ansamblul de solicitari in care pers trebuie sa se poata integra ca totalitate; - gen de munca pe care o persoana o poate executa pe baza unei pregatiri teoretice si practice spec; - vocatie, talent in vederea careia s-au acumulat cun, existand aptitudini pt a sfatui si indruma pe ceilalti.

Managul intruneste cond unei profesiuni pt ca nec o pregatire; consta in obt de rezult prin eforturile unui colectiv; solicita ca acel colectiv sa-si perfectioneze continuu preg profesionala. Managul ca prof semnifica un complex de cunostinte teoretice si deprinderi practice, care definesc pregatirea managerului. Profesiunea de manager s-a format datorita complexitatii managului, a diversificarii acestuia.Practicarea managului ca profesie cuprinde cunostinte cu un substantial continut intelectual, talent personal si aplicarea acestora in mod creativ; aceasta presupune o instruire desavarsita.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.