Malul Siretului

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Facultate

O singura imagine cu adevarat dinamica vine sa tulbure calmul de pana atunci, sugerat de imaginile statice ale rasaritului de soare. "O mreana sare-n aer dupa-o viespe sprintioara", tot asa cum omul se vede nevoit sa "sara" asupra propriei prazi pentru a-si asigura existenta.
"Salbaticele rate", ce se abat din zborul lor, asemenea gandurilor omului, trec, "batand apa-ntunecata de un nour tr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Malul Siretului

O singura imagine cu adevarat dinamica vine sa tulbure calmul de pana atunci, sugerat de imaginile statice ale rasaritului de soare. "O mreana sare-n aer dupa-o viespe sprintioara", tot asa cum omul se vede nevoit sa "sara" asupra propriei prazi pentru a-si asigura existenta.
"Salbaticele rate", ce se abat din zborul lor, asemenea gandurilor omului, trec, "batand apa-ntunecata de un nour trecator", simbol al grijilor si nevoilor, ce tind sa intunece existenta omului.
Tabloul al patrulea imbraca forma unei meditatii filosofice asupra eternitatii naturii.

Starea contemplativa ce il cuprinde pe poet in fata frumusetii neasemuite a naturii este exprimata in mod direct: "Si gandirea mea furata, se tot duce-ncet la vale". Imaginea raului, "care-n veci curge", sugerand curgerea continua si de neoprit a timpului, ii induce eului liric o senzatie de tristete, izvorata din ideea ca omul, spre deosebire de natura este efemer: "fara-a se opri din cale". Senzatia de plenitudine si de viata perpetua in natura este magistral surprinsa de poet, prin folosirea verbului onomatopeic "clocoteste", asociat luncii, care vine sa sugereze tumultul, agitatia specifica vietii.

Intr-un astfel de cadru natural, pana si omul cunoaste pentru o clipa gustul eternitatii, integrandu-se fie si pentru un singur moment in natura vesnica, fapt sugerat de prezenta soparlei de smarald, simbolizand prin culoarea ei regenerarea, viata, si care se apropie de cel ramas inmarmurit in contemplarea naturii: "Cata tinta, lung la mine, parasind nasipul cald".Cele patru tablouri sunt realizate prin imbinarea imaginilor vizuale, atat de natura statica ("Aburii usori ai noptii ca fantasme se ridica/ Si, plutind deasupra luncii, printre ramuri se despica") cat si de natura dinamica ("Cand o mreana salta-n aer dupa-o viespe sprintioara").

Poetul foloseste o multitudine de mijloace artistice, in conturarea tabloului de natura: personificarea ("lunca [...] clocoteste"), epitetul ("salcie pletoasa", "apa-ntunecata"), comparatia ("raul luciu se-ncovoaie sub copaci ca un balaur"), metafora ("soparla de smarald").
In ceea ce priveste elementele de versificatie se remarca folosirea ritmului trohaic si a rimei feminine imperecheate in versuri cu o masura de 16 silabe, grupate in catrene.
Nu in ultimul rand, putem remarca prezenta unui numar considerabil de motive si simboluri, ce se impletesc in tesatura poeziei (balaurul, raul, norul), contribuind la constituirea unui limbaj poetic de factura metaforica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.