Malformatii obstructive si anomalii valvulare

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.94

nivel: Facultate

Tratament. Metoda terapeutica de electie. utilizata chiar la nou nascut cu stenoza valvulara stransa este valvuloplastia pulmonara percuiana cu balonas gonflabil Indicatia formala este un gradient e presiune de peste 35 mmHg. Practicata cu succes inca din anul 1982, aceasta exemplifica ideal larga aplicabilitate a cateterismului interventional. Se obisnuieste sa se practice o ventriculografie drea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Malformatii obstructive si anomalii valvulare

Tratament. Metoda terapeutica de electie. utilizata chiar la nou nascut cu stenoza valvulara stransa este valvuloplastia pulmonara percuiana cu balonas gonflabil Indicatia formala este un gradient e presiune de peste 35 mmHg. Practicata cu succes inca din anul 1982, aceasta exemplifica ideal larga aplicabilitate a cateterismului interventional. Se obisnuieste sa se practice o ventriculografie dreapta inainte de valvuloplastie. Cateterul cu balon este introdus prin vena femurala si ghidajul metalic plaseaza balonul in dreptul leziunii stenotice.

Balonul se umfla cu o solutie continand substanta de contrast diluata, la o presiune de 3-5 atmosfere. Diametrul balonului trebuie sa fie cu 20-40% mai mare decat diamterul inelului valvular (masurat echocardio-grafic). Se destinde balonasul de 3-5 ori pentru o perioada de 5 secunde. Se reuseste dilatarea stenozei, actionandu-se mecanic (prin producerea de rupturi si microhemoragii la nivelul valvei stenozate).
Rezultatele sunt bune. Uneori sunt necesare reinterventii pentru restenozare. In 50% din cazuri se instaleaza secundar insuficienta valvulara pulmonara, fara consecinte clinice.

Insuccesul metodei impune a se recurge la tehnica chirurgicala de valvectomie sau valvulotomie. Operatia este laborioasa si se executa pe cord deschis, cu circulatie extracorporala, dar ea trebuie recoAZmandata de la inceput, daca stenoza pulmonara stransa asociaza hipoplazie ventriculara dreapta, obstructie infundibulara severa, inel valvular pulmonar hipoplazie sau displazie valvulara pulmonara. Chiar pentru nou-nascut. valvuloplastia cu balon ramane procedeul de soc in formele de stenoza pulmonara stransa izolata.

inainte de interventie nou-nascutul este ducto-dependent si va primi perfuzie cu Prosta-glandina E (continuata cateva zile si dupa interventie), pentru a se asigura un sunt suplimentar stanga-dreapta, prin mentinerea permeabila a canalului arterial.Sub aceasta denumire se includ obstacolele organice situate pe calea de evacuare a ventriculului stang. Obstacolul este fix si permanent (a se deosebi de stenozele aortice subvalvulare din cardiomiopatia hipertrofica). Stenozele aortice au tendinta evolutiva spre agravare; reprezinta 5-6% din totalul bolilor congenitale de cord, iar bicupsidia valvelor aortice reprezinta cea mai frecventa malformatie congenitala intalnita la adulti.

Leziuni anatomice. Inelul aortic valvular este de dimensiuni normale, stenoza realizandu-se prin valve sigmoide malformate (fuziunea lor sau inlocuirea lor printr-un diafragm). Sub efectul presiunii sistolice valvele au un aspect convex {"en dome"), sunt indreptate in aval si perforate de un orificiu punctiAZform. Frecvent exista o dilatatie post-stenotica. Se descriu si stenoze aortice supravalvulare si subvalAZvulare.

Hemodinamica. Consecintele fiziopatologice tin de severitatea obstacolului, care se opune ejectiei ventriculului stang. Se realizeaza grade variate de hipertrofie ventriculara stanga si tulburarea circulatiei coronariene. In special in efort, gradientul de presiune ventriculo-aortic este proportional cu gradul stenozei. Debitul sistolic foarte mic face adaptarea la efort imposibila si uneori sincopa de efort conduce Ia moarte subita (stenoze aortice stranse).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.