Malaria

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.96

nivel: Facultate

Organismul este transmis in principal prin intepatura femelei infectate a tantarului anofel. Acest agent-vector se intalneste cel mai frecvent in zonele tropicale si subtropicale, la 2500 m (8200 ft) deasupra nivelului marii. Sporozoizii plasmiodiali sunt injectati in sistemul circulator sangvin al gazdei, in timpul intepaturii tantarului, fiind purtati catre ficat pe cale sanguina. Sunt infectate[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Malaria

Organismul este transmis in principal prin intepatura femelei infectate a tantarului anofel. Acest agent-vector se intalneste cel mai frecvent in zonele tropicale si subtropicale, la 2500 m (8200 ft) deasupra nivelului marii. Sporozoizii plasmiodiali sunt injectati in sistemul circulator sangvin al gazdei, in timpul intepaturii tantarului, fiind purtati catre ficat pe cale sanguina. Sunt infectate celulele parenchimale hepatice si incepe inmultirea parazitului pe cale asexuata (schizogonie pre-eritrocita sau stadiul exoeritrocitic).

Odata cu formarea a mii de merozoizi (ciclul de amplificare), parenchimul hepatic se rupe, eliberand merozoizii inapoi in sistemul circulator, de unde acestea invadeaza eritrocitele cu rapiditate (stadiul eritrocitic). In cazul infectarii cu speciile P. vivax si P. ovale, uneleo anumita proportie dintre formele eriintreahepatice nu sunt eliberate, ramanand latente pentru cateva luni, dupa care se activeaza si provoaca recidive clinice.

Primele manifestari clinice ale malariei apar in timpul stadiului eritrocitic. Dupa intrarea merozoizilor in acest stadiu, acestea nu vor mai infecta din nou ficatul. Merozoizii din eritrocite ajung la maturitate si dezvolta diferite forme morfologice, printre care forme inelare timpurii, trofozoizi si schizonti (reprezentand o masa de merozoizi noi). In cele din urma, peretii celulari ai eritrocitelor este distrus, iar merozoizii noi invadeaza hematiile neinfectate, perpetuand infectia si provocand manifestari clinice. Lisogenia poate deveni regulata, aparand la intervale de 2-3 zile in infectii instalate si netratate, pentru a produce periodicitatea clasica de simptome.

Dupa cateva cicluri, o parte din merozoizi se dezvolta in forme sexuale (gametociti). In urma ingestiei altui tantar anofel care se hraneste, gametocitii masculini si feminini se reproduc sexual si devin sporozoizi infectiosi, putand fi inoculati in gazda urmatoare.
Fiecare specie de Plasmodium are caracteristici specifice, printre care forme morfologice tipice si tropismul selectiv al eritrocitelor (Tabelul 148-2). Multe dintre aceste caracteristici se afla la originea unor importante consecinte fiziopatologice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.