Maitreyi - rezumat

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Gimnaziu

Dar este frapat totodata de culoarea pielii ei, de "straniul acelui galben intunecat atat de tulburator, atat de putin feminin, de parca ar fi fost mai mult al unei zeite sau al unei cadre decat al unei indiane.".Invitat acasa de catre inginer, Allan descopera farmecul locuintei ("niciodata n as fi banuit atata lumina filtrata prin perdele transparente ca salurile, atat de dulci la pipait covoare [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maitreyi - rezumat

Dar este frapat totodata de culoarea pielii ei, de "straniul acelui galben intunecat atat de tulburator, atat de putin feminin, de parca ar fi fost mai mult al unei zeite sau al unei cadre decat al unei indiane.".Invitat acasa de catre inginer, Allan descopera farmecul locuintei ("niciodata n as fi banuit atata lumina filtrata prin perdele transparente ca salurile, atat de dulci la pipait covoare si sofale din lana de Kashmir...").

Totodata descopera farmecul usor sfios al fetei, amestecul de panica in fata strainilor si de incredere spontana in el, comunicata prin schimbul de priviri dintre ei. Ii sunt prezentate mama fetei, doamna Sen, surprinzator de"tanara, de proaspata si de timida", si sora mai mica a lui Maitreyi, Chabu, ce pare de zece sau unsprezece ani.
II

Lui Allan ii este incredintata, dupa ce lucrase anterior ca desenator tehnic, sarcina de a supraveghea lucrarile din Assan ale companiei. Sarbatorind, impreuna cu prietenul sau Harold si cateva fete avansarea, Allan este vazut in masina, pe drumul catre restaurant, de catre inginer si Maitreyi, tinand pe genunchi una dintre acele fete. Maitreyi il saluta "amuzata nespus de compania in care ma aflam si de fata pe care o tineam in brate.", noteaza naratorul, iar tatal ei saluta cu un zambet dispretuitor.
III

In Assan, slabit probabil si de munca, Allan se imbolnaveste de o forma grava de malarie, este dus la Calcutta si internat in spital, unde il viziteaza Narendra Sen si Maitreyi, iar inginerul il invita sa locuiasca la el, spre a fi mai bine ingrijit, ceea ce Allan accepta. Pe de o parte este atras de perspectiva de a patrunde in intimitatea vietii locului, pe de alta parte insa il ingrijoreaza perspectiva de a pierde libertatea de care beneficia locuind singur.
IV

Mutat in casa inginerului, Allan o vede pe Maitreyi ca pe o existenta enigmatica: "Ma intrebam cateodata ce crede ea despre mine, ce fel de suflet ascunde sub expresia aceea atat de schimbatoare a fetei (caci erau zile cand se uratea si zile cand era frumoasa de nu ma puteam satura privind o).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.