Maitreyi - Mircea Eliade

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.62

nivel: Liceu

. El constata cu luciditate "fara indoiala e cea mai talentata si enigmatica fata din cate am cunoscut, dar eu pur si simplu nu pot sa fiu casatorit". Allan o invata pe Maitreyi franceza in schumb invata de la ea bengaleza, isi schimba autografe pe carti si reviste, isi vizeaza reciproc camerele, isi spun istorisiri, rad si plang, vorbesc despre casatoria indiana. Allan este hotarat sa renunte la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maitreyi - Mircea Eliade

. El constata cu luciditate "fara indoiala e cea mai talentata si enigmatica fata din cate am cunoscut, dar eu pur si simplu nu pot sa fiu casatorit". Allan o invata pe Maitreyi franceza in schumb invata de la ea bengaleza, isi schimba autografe pe carti si reviste, isi vizeaza reciproc camerele, isi spun istorisiri, rad si plang, vorbesc despre casatoria indiana. Allan este hotarat sa renunte la celibat, trairile lui sunt din ce in ce mai incandescente, asa cum este cea cunoscuta de erou intr-o seara pe veranda intr-un ceremonial al atingerii picioarelor goale. Jocul acesta, cunoscut numai indienilor, este insusit de eurpoeanul Allan cu beatitudinea simturilor.

El devine astfel fericitul partener al Maitreyiei. In copila indiana coexista nevinovatia virginala si rafinamentul trairii patimase, copila de 16 ani de o inocenta primitiva, ce traieste fericirea pomului ei numit "7 frunze", dar si erudita, care tine conferinte profund apreciate de un auditoriu select. Unul dintre momentele care ne apropie de punctul culminant al apropierilor este acela cand fata ii povesteste despre iubirea si veneratia ei pentru Guru-ul ei, Robi(Tagore) de la care primise acea manta aparatoare de pacate si protectoarea destinului ei. Odata cu aceasta destainuire Maitreyi ii da si cutia cu insemnele aminitilor, o suvita din parul ei alb. Ea ii daruieste astfel iubitului prezentul ei purificat prin ruptura cu trecutul.

Eroul este tot mai dezorientat, se hotaraste s-o ceara in casatorie, convins ca familia abia asteapta acest moment insa apare un nou moment de deruta cand Maitreyi il roaga disperata "lor sa nu le spui...n-au sa primeasca niciodata sa fiu sotia ta", "trebuia sa te iubec, tot timpul, de la inceput, ca un frate". Acest posibil recurs ii revitalizeaza sentimentele.Allan se hotaraste sa treaca la hinduism. Maitreyi este hotarata sa-l infrunte pe tatal ei si intreaga familie, ramanand devotata doar implinirii cuplului prin casatorie.

Urmeaza pagini pline de poezie in care sunt descrise plimbarile celor doi, plimbari acre vor fi platite scump mai tarziu, cand Chabu va divulga parintilor scena vazuta in padure si va determina declansarea rupturii. La Lacuri. Maitreyi oficiaza mirifica lor logodna, dupa un ceremonial sacriu, ireal de frumos, eveniment care marcheaza punctul culminant al iubirii lor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.