Maica Domnului

1x punct

categorie: Religie

nota: 10.00

nivel: Gimnaziu

Maica Domnului sau Fecioara Maria decedata probabil in Ierusalim, azi Israel sau Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform protoevangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maica Domnului

Maica Domnului sau Fecioara Maria decedata probabil in Ierusalim, azi Israel sau Efes, azi Turcia) a fost, conform scrierilor Noului Testament, mama lui Iisus din Nazaret. Conform protoevangheliei dupa Iacob a fost fiica lui Ioachim si Ana. Conform Noului Testament, in momentul conceperii lui Iisus Cristos, fapt ce i-a fost revelat de Arhanghelul Gabriel, ea era logodnica lui Iosif din Nazaret.

Cinstirea ei a fost inaugurata de insusi ingerul Gabriel, care trimis de DumAZnezeu sa vesteasca Fecioarei din Nazaret ca ea va naste pe Mesia, a salutat-o cu cuvintele : "Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei " (Luca I, 28). Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul, o intampina pe Feciora Maria cu acelasi salut cinstitor(cand Sf. Fecioara o viziteaza, dupa vestirea ingerului) : "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pintecelui tau" (Luca I, 42).

In traditia crestina (ortodoxa, catolica, anglicana si luterana) precum si in cea musulmana, a ramas prin minune fecioara in timpul conceperii si nasterii lui Iisus.Sarbatorile Maicii Domnului. Rugaciuni, cantari, canoane.In luna Ianuarie nu este nicio sarbatoare speciala inchinata Maicii Domnului, dar slujba de la "Taierea imprejur a Domnului" care cade intotdeauna la o saptamana dupa Nasterea Domnului, adica in ziua de 1 ianuarie, are cantari deosebite adresate ei:

"Cine va putea sa destainuie zamislirea ta, cea mai presus de cuvant?
Ca ai nascut pe Dumnezeu cu trup, Preasfanta.
Cel ce S-a aratat noua, tuturor, Mantuitor". Si iarasi:
"Tie, ceea ce ai nascut pe Hristos, Ziditorul tuturor, strigam:
Bucura-te, curata! Bucura-te, ceea ce ai rasarit noua lumina!
Bucura-te, ceea ce ai incaput pre Dumnezeu, Cel neincaput"!

Iar la cantarea a 6-a, Maica Domnului este comparata cu rugul care nu se mistuia din Muntele Sinai: "Rugul, cel ce s-a impreunat fara de ardere cu focul in Sinai, mai inainte te-a inchipuit pe tine Maica pururea Fecioara, nenuntita. Nascatoare de Dumnezeu. Marie".
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.