Maiasii

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 8.16

nivel: Gimnaziu

Teritoriul pe care trăieşte astăzi populaţia maiaşă era printre cele mai locuite cu zeci de milenii în urmă.
În perioada cuceririi spaniole, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui următor, teritoriul ocupat de populaţia maya cuprindea Guatemala (cu excapţia câtorva regiuni de pe coasta Pacificului), pă[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maiasii

Teritoriul pe care trăieşte astăzi populaţia maiaşă era printre cele mai locuite cu zeci de milenii în urmă.
În perioada cuceririi spaniole, la sfârşitul secolului al XV-lea şi începutul celui următor, teritoriul ocupat de populaţia maya cuprindea Guatemala (cu excapţia câtorva regiuni de pe coasta Pacificului), părţile apusene ale Salvadorului şi Hondurasului, întreg Hondurasul Britanic, iar din Mexic stateleYucatan şi Campeche,teritoriul Quintana Roo şi regiunile răsăritene ale statelor Tabasco şi Chiapas, prin urmare un teritoriu de vreo 900 km. Întregul teritoriu este situat în regiunea subtropicală , limita lui meridională coborând până aproape de paralela 14¤ N.
Partea sudică a trapezului locuit de maiaşi este o regiune muntoasă cu numeroase vârfuri înalte, în mare parte de origine vulcanică, cu oraşe aşezate în văi sau pe platouri. Pentru civilizaţia maya regiunea muntoasă a Guatemalei a avut şi alte avantaje: rocile vulcanice erau folosite pentru construirea locuinţelor şi a edificiilor de cult, precum şi la confecţionarea de metate ( pietre pentru măcinatul porumbului).
O primă epocă de înflorire a culturii maya,cuprinsă între anii 320e.n. şi 987e.n., este desemnată istoric sub numele de ,,vechiul imperiu", împărţită în trei perioade: 320-633; 633-731; 731-987. Descoperirile arheologice au infirmat vechea teorie că civilizaţia maya s-ar fi dezvoltat în mod izolat.
NOUL IMPERIU AL ,,ŞARPELUI CU PENE "
După părăsirea principalelor centre de cultură din vechiul imperiu,aşezate mai ales în regiunile râurilor Usumacinta şi Motagua, civilizaţia maya emigrează mai ales spre ţărmul Atlanticului, unde întemeiază aşezările Chichen-Itza şi Uxmal,şi spre Oceanul Pacific, unde pune baza oraşelor Antigua, Atitlan şi Amatitlan.
Mai întâi cultura maya trece printr-o perioadă de declin, care se asociează cu unele influenţele civilizaţiilor vecine şi cu o orientare către militarism şi război a noilor centre.
După o perioadă de relativă independenţă se produce o importantă migraţiune a toltecilor, care cuceresc cele mai importante centre maya din Yucatan. Episcopul Diego de Landa, a cărui lucrare ,,Relacion de las cosas de Yucatan" se află printre cele mai comprtente surse spaniole cu privire la istoria maiaşilor, arată: ,,Indienii cred că un mare senior, numit Kukulcan (,,Şarpele cu pene"), domnea impreună cu cei din neamul Itza, care s-au stabilit la Chichen -Itza ..."
Cronicile arată că ocuparea oraşului Chichen-Itza de către indienii itza a durat peste două secole.Unele surse maya vorbesc şi de o triplă alianţă intre Chichen-Itza, Mayapan şi Uxmal.
Aşadar noul imperiu maya îşi mută centrele de cultură către nord -de la Uaxactun, Tikal, Pelenque şi Quirigua la Chichen -Itza, Mayapan şi Uxmal ,şi adoptă elemente toltece în cultura sa, cel mai important fiind adorarea lui Quetzalcoatl-Kukulcan.
În perioada noului imperiu al ,,Sarpelui cu pene",oraşele maya devin adevărate cetăţi; ele nu se mai construiesc în câmp deschis ci pe insule aşezate în mijlocul lacurilor,în zone deluroase sau împădurite,sunt înconjurate de palisade,iar unul dintre ele era chiar apărat de un gard viu de maguey. Fernando Cortez descrie: ,,Oraşul se găseşte pe o stâncă ridicată, având într-o parte un lac mare ,iar în cealaltă parte un râu adânc ce se varsă în acest lac.Nu există decât o singură intrare accesibilă şi totul este înconjurat de un şanţ foate adânc, în spatele căruia se află o palisadă până la înalţimea pieptului. Dincolo de palisadă se ridică un gard din scânduri foarte groase, înlt de două toaze (circa 3,90m), cu mici ferăstruici pentru lansarea săgeţilor. Turnuri de pândă se înaţă cu 7 sau 8 picioare ( 2,27-2,40 m) deasupra zisului gard, iar pe alte turnuri sunt îngrămădite pietre menite să servească la apărare." Astfel, o clasă conducătoare străină impune un cult străin şi un nou mod de viaţă vechilor maiaşi din Yucatan şi din regiunea muntoasă a Guatemalei.
În perioada influenţei toltece şi, mai târziu, sub dominaţia aztecă, s-au produs câteva revolte şi mişcări de independenţă ale unor oraşe maya. Cea mai însemnată a fost cea din Mayapan, condusă de Hunac Ceel , devenit mai târziu erou naţional al poporului maiaş.Mayapan, principalul oraş din Yucatan, a exercitat o puternică influenţă politică şi religioasă asupra întregii regiuni, reunind la un moment dat 12 cetăţi maya sub hegemonia lui. Sfârşitul hegemoniei oraşului Mayapan a grăbit ocuparea principalelor oraşe de către azteci şi decăderea culturală şi politică a cetăţilor maya.
A urmat ocupaţia aztecă ,în timpul căreia centrele maya furnizau ca tribut sclavi pentru sacrificiile de oameni, şi,în sfârşit ocupaţia colonială spaniolă,care va da vechii civilizaţii ultima lovitură,de pe urma căreia nu se va mai ridica.
Vechile oraşe maya erau animate numai întimpul marilor ceremonii religioase şi a zilelor de târg. În perioadele dintre aceste manifestări în oraş nu rămâneau decât nobilimea şi personalul însărcinat să întreţină edificiile de cult, să păzească măştile şi veşmintele de ceremonie.
În zilele de sărbătoare însă, centrul ceremonial se repopula, soseau negustorii din regiuni adesea depărtate şi cumpărători, se negociau mărfuri din ţinutul de sud.
Maiaşii tăiau în aşezări răspândite pe un spaţiu vast, în apropierea câmpurilor lor de porumb, iar în anumite zile de sărbătoare vin la târg ca să asiste la ceremonii religioase mai importante.
Această viaţă, caracteristică vechiului centru ceremonial maya, a suferit unele modificări către sfârşitul aşa-zisei perioade clasice, când oraşele încep să se transforme în cetăţi şi sunt înconjurate de ziduri de apărare sau deplasate către poziţii mai lesne de apărat, pe vârfuri de colină, la capătul unor peninsule înconjurate cu şanţuri adânci.
Mai multe oraşe din Yucatan au porţi monumentale, unele de dimensiuni impozante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.