Mai am un singur dor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.37

nivel: Liceu

Mai am un singur dor
De asemenea, codrul, un element des intalnit in poeziile lui EMINESCU, apare si el, insotindul si la sfarsitul vietii, asa cum toata viata i-a fost prieten si l-a ascultat cu drag, poetul doreste sa-i fie aproape.
Vrea sa aiba un cer senin, ce simbolizeza viata linistita, in pace, pe care a dus-o poetul.Nu doreste ca moartea lui sa provoace agitatie, nu vrea o m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mai am un singur dor

Mai am un singur dor
De asemenea, codrul, un element des intalnit in poeziile lui EMINESCU, apare si el, insotindul si la sfarsitul vietii, asa cum toata viata i-a fost prieten si l-a ascultat cu drag, poetul doreste sa-i fie aproape.
Vrea sa aiba un cer senin, ce simbolizeza viata linistita, in pace, pe care a dus-o poetul.Nu doreste ca moartea lui sa provoace agitatie, nu vrea o mare pompa funerara ,,Nu voi sicriu bogat”.Vrea ca inmormantarea lui safie una simpla.

Nu doreste sicriu bogat ci sa i se impletesca un pat din tinere ramuri.Tinerele ramuri reprezinta varsta frageda la care s-a stins poetul, varsta tanara la care a murit.In prima strofa, exista o singura idee fundamentala:aceea care reprezinta unica dorinta a poetolui, inainte de a muri.

Mai am un singur dor
Doreste doar sa fie aproape de singurele lucruri care i-au inflorit viata ,,apa, codrul, cerul senin”.In adoua strofa, poetul doreste ca nimeni sa nu-l planga ,,doar toamna glas sa dea/ frunzisului vested”.
Toamna reprezinta moartea, sfarsitul vietii.De asemenea ,,frunzisul vested” reprezinta moartea , ca si cum, odata cu el, ar muri intreaga natura.Talanga reprezinta sunetul ce prevesteste venirea mortii.Teiul este considerat in poezia eminesciana, un arbore sfant.Ideea celei de-a doua strofa este ca nimeni sa nu-l planga si sa-i fie aproape lucrurile dragi.
1
Mai am un singur dor
In strofa a treia poetul isi spune sentimentele melancolice ,,Cum n-oi maii fi pribeag / De-atunci inainte / M-oi troieni cu drag / Aduceri aminte”, iar din umbra cetinilor, doar luceferii o sa-i zambeasca, iar marea va geme de patemi.
Intalnim epitete ,,somnul lin”, ,,cer senin”, ,,sicriu bogat”, tinere ramuri”, ,,frunzisului vested”, ,,varfuri lungi”, ,,rece vant” (epitet in inversiune), ,,teiul sfant”, ,,aspru cant”.Sunt folosite si personificarii ,,izvoarele cad”, ,,alunece luna”, ,,luceferii o sa-i zambeasca”, ,,va geme de patemi / al marii aspru cant”.

Aceasta poezie apartine genului liric, poetul explicandu-si in mod direct sentimentele de melancolie, de tristete, la gandul mortii.
I-au fost dragi marea, codrul, teiul sfant, izvoarele, luna misterioasa.
Elemte terestre marea, teiul, izvoarele brazii, frunzisul.
Elemente cosmice:luna, kuceferii, cerul.Poetul s-a stins din viata la o varsta la care avea o intrega viata inainte, doar ca, printr-o intorsatura a ei, s-a stins din viata cel mai mare poet national, ce va fi purtat in inimi de toti romanii, iar operele sale, cu o valoare nepretuita, vor fi cunoscute de multe generatii de acum inainte.

In poeziile sale a cantat iubirea si natura, cu frumusetile si bogatiile ei:ape, paduri, stele, luna, soare.De mic copil, a cutreierat satul cu toate imprejurimile lui si a fost fermecat de minunile pe care natura ni le ofera.A fost numit ,, Luceafarul “ poeziei romanesti.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.