Mahomedanismul

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.47

nivel: Facultate

Recitarea Shahada-dei ("Nu este alt dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah.")Cinci rugaciuni zilnice prescrise (obligatorii) (Salat sau Namaz). Acestea includ ingenunchieri si prosternare in directia orasului sfant, Mecca.Milostenia (Zakat), care este deosebita de zeciuiala, devreme ce musulmanilor le este cerut sa ofere numai o patrime din venitul lor ca si contributie ca[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Mahomedanismul

Recitarea Shahada-dei ("Nu este alt dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul lui Allah.")Cinci rugaciuni zilnice prescrise (obligatorii) (Salat sau Namaz). Acestea includ ingenunchieri si prosternare in directia orasului sfant, Mecca.Milostenia (Zakat), care este deosebita de zeciuiala, devreme ce musulmanilor le este cerut sa ofere numai o patrime din venitul lor ca si contributie caritabila.

Postirea (Saum sau Ruzeh) in timpul intregii luni a Ramadan-ului, cand musulmanii trebuie sa posteasca de la orice mancare si bautura, incepand de la rasaritul soarelui pana la apus, ca ispasire pentru propriile lor pacate din anul precedent (cu toate acestea, dupa apusul soarelui, multi musulmani tin petreceri, iar altii se trezesc inainte de rasarit pentru a manca ceva mai mult, inainte ca soarele sa rasara si postul sa inceapa din nou!).Pelerinajul (Hadj) la Mecca, cetatea sfanta, cel putin odata in viata pentru fiecare musulman.

Razboiul sfant (Djihadul) era considerat o conditie, sau obligatie, a credintei iar musulmanii de la inceputul existentei Islamului au crezut ca era de datoria lor sacra de a ucide pe cei care nu adoptau singura credinta "adevarata". Islamismul contemporan este mult mai moderat, desi multi doresc restaurarea Djihad-ului ca fiind unul din elementele fundamentale ale credintei islamice. Situatia politica a Orientului Indepartat, Apropiat si Mijlociu demonstreza ca Djihad-ul nu este, din pacate, doar fictiune religioasa.

Intreaga lume resimte profund rabufnirile acestui fel de razboi "sfant", care a socat atat de mult lumea noastra prin violenta si irationalul manifestarilor lui. Fondatorul sau, Mahomed, arab de origine, s-a nascut la Meca la anul 570 d.C. Se ocupa la inceput cu comertul, ajutat de bogata vaduva Khadija, cu care mai tarziu se si casatoreste. Prin natura comertului intra in contact cu crestini si iudei, facand cunostinta cu ambele religii, catre care se simte atras. Convorbirile avute cu un calugar crestin in pustiul Arabiei par sa fi avut o deosebita influenta asupra firii dispuse spre meditatii a lui Mahomed.

De aceea, in religia fondata de el, influenta crestinismului este destul de mare.Ajungand la ideea unei reforme religioase pentru conationalii sai, beduini migratori ai desertului arab, Mahomed se consacra meditatiilor si revelatiilor transcedentale religioase vreme indelungata, dupa care isi incepe activitatea publica in Mecca, locul sau de origine, vestind pe Allah, singurul Dumnezeu, si pe el, Mahomed, profetul sau. In Mecca nu este luat initial in serios. Fuge la Medina, unde predica sa e incoronata de succes. Aceasta fuga, intitulata hijira (begira), este socotita drept inceputul erei musulmane: anul 622.

De aici profetul decreteaza razboiul sfant pentru raspandirea credintei in Allah si in profetul sau. Arabii, entuziasmati de spiritul bnelicos al noii religii, o raspandesc cu sabia in Siria, Persia, Egipt, nordul Africii, Spania si chiar in sudul Frantei, de n-ar fi fost victoria lui Carol cel Mare, care sa infranga avantul acestor navalitori. In rasarit, ajutat si de prielnice imprejurari politice, islamul se extinde in Asia (numai in India sunt peste 60.000.000 de mahomedani) si in Europa orientala, distrugand imperiul bizantin. Doctrina ilsamului este cuprinsa in Koran, cartea sacra. Din mozaicism, a luat ideea monoteista a unui singur Dumnezeu, concretizat in Allah.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.