Magnetismul terestru

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.97

nivel: Facultate

Sursa fundamentala a campului magnetic se presupune a fi interna Pamantului fiind plasata foarte profund. Se leaga probabil de fenomenele de convectie termica din jumatatea externa, lichida a nucleului terestru situata intre 3000 si 5000 km adancime.
O sursa suplimentara de magnetism poate fi data de miscarea de rotatie prin tendinta de a se crea eforturi de forfecare intre nucleu si manta [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Magnetismul terestru

Sursa fundamentala a campului magnetic se presupune a fi interna Pamantului fiind plasata foarte profund. Se leaga probabil de fenomenele de convectie termica din jumatatea externa, lichida a nucleului terestru situata intre 3000 si 5000 km adancime.
O sursa suplimentara de magnetism poate fi data de miscarea de rotatie prin tendinta de a se crea eforturi de forfecare intre nucleu si manta datorita diferentei de densitate si de elipticitatea formei. Si frecarile de-a lungul discontinuitatii Gutenberg intre geosferele adiacente (ce actioneaza ca un dinam) poate fi o sursa de magnetism suplimentar.

Procesele din interiorul profund al planetei noastre trebuie sa genereze un camp electromagnetic puternic devreme ce el se produce la temperaturi peste punctul Currie (punct unde proprietatile magnetice ale mineralelor dispar) si totusi ajunge sa se manifeste pana la Pe fondul principal al campului magnetic dat de cauze sublitosferice se presupun si alte surse, unele provenite din interiorul crustei terestre altele generate de cauze externe legate indeosebi de radiatiile solare. Sursele intracrustale de magnetism sunt date de unele concentrari de minerale cu susceptibilitate magnetica ridicata.

Cat privesc sursele externe ele se refera la radiatiile primite de la Soare. Ele au variatii ciclice sau neregulate mai accentuate si mai rapide in timp decat cele generate de factorii interni. La suprafata Pamantului cauzele externe nu introduc distorsionari ale campului intern. Influentele solare devin foarte importante in zonele inalte ale atmosferei si mai ales in magnetosfera terestra. Acolo, interactiunea dintre vantul solar (curent cu densitate scazuta incarcat cu particule

- in principal electroni si protoni - emis de soare, care se deplaseaza in Sistemul Solar cu aproximativ 450km/s) si campul magnetic intern, ce actioneaza ca un scut al Terrei genereaza o distributie complicata a liniilor de forta ale campului total care prezinta o evidenta asimetrie. In interiorul magnetosferei captarea si concentrarea radiatiei solare crepusculare a dus la individualizarea centurilor de radiatie Van Allen (care se afla la circa doua inaltimi de raze terestre si care are caracter asimetric).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.