Magnatul Microsoft - Bill Gates

3x puncte

categorie: Informatica

nota: 9.87

nivel: Liceu

Inceputurile afacerilor si marile realizari


Ideile au pornit din copilarie, cand acesta si-a descoperit interesul profund pe care-l manifesta pentru calculatoare, incepand sa-si "sacrifice" timpul liber pentru tot ce tinea de domeniul informaticii. Familia sa a fost un pion important mai ales in ceea ce priveste sustinerea financiara de care a avut parte pe toata perioada s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Magnatul Microsoft - Bill Gates

Inceputurile afacerilor si marile realizari


Ideile au pornit din copilarie, cand acesta si-a descoperit interesul profund pe care-l manifesta pentru calculatoare, incepand sa-si "sacrifice" timpul liber pentru tot ce tinea de domeniul informaticii. Familia sa a fost un pion important mai ales in ceea ce priveste sustinerea financiara de care a avut parte pe toata perioada studiilor. In anul 1906, strabunicul lui Gates a fost fondatorul uneia dintre bancile nationale americane (Banca Nationala din Seattle). Bunicul sau, la randul lui, a activat tot in domeniul bancar, tatal fiind cel care rupe traditia si isi indreapta interesele spre un alt sector la fel de banos - domeniul avocaturii, devenind unul dintre cei mai renumiti avocati din Seattle.

Mama sa, care a fost presedinte la United Way, printr-o coincidenta, a fost colega cu unul dintre directorii de la IBM, care, "din intamplare", aproba implementarea MS-DOS-ului pe platformele IBM, de altfel acesta fiind si rampa de lansare spre succesul Microsoft. Desi incepe sa indrageasca calculatoarele, nemaidezlipindu-se de ele, primele sale realizari nu au fost nici pe departe imbucuratoare, facand niste programe care, in loc sa ajute la folosirea calculatorului, mai mult il ingreunau, lucru pe care Microsoft se pare ca l-a mostenit din plin.

Plagiatura, furtul si hotia

In 1974, Gates se bucura de prima sa comanda pentru Microsoft. Este vorba de o versiune pentru un sistem de operare in BASIC, care sa faca mai usoara utilizarea calculatoarelor Altair. Insa lansarea lui Gates in afaceri esueaza lamentabil, dupa ce mai primeste alte patru comenzi pentru a cumpara acelasi program. Ghinionul lui a constat in faptul ca toti cei cinci clienti, dupa utilizarea programului, au dat faliment.

Cu toate acestea, sapte ani mai tarziu, Bill da lovitura in domeniul informaticii, furnizand IBM, cel mai mare producator de PC-uri, sistemul de operare care permitea functionarea calculatorului mult mai usor. Nu a depus insa nici efort in fata calculatorului, iar banii pe care i-a investit la inceput in firma au fost banii de buzunar, adica suma de 50.000 de dolari! Dar care i-au adus un profit de miliarde de dolari. Mai mult decat atat, nimeni nu a banuit nici o secunda ca in spatele programului s-ar putea afla un contract de mare anvergura cu IBM. Acelasi lucru s-a intamplat si la lansarea programului Windows 3.1.

Prin urmare, Bill Gates nu poate fi numit chiar un asa mare inventator, mai ales ca de grafica si modul cum a fost creat acest sistem s-a ocupat Apple, Bill Gates urmand doar sa implementeze ideile acestora pe platformele IBM. Asadar, laudele ar trebui sa le primeasca Apple, care de altfel le si merita. Lucrul acesta a fost foarte mult timp ascuns de catre Bill Gates, pana in momentul in care Steve Jobs (fondatorul Apple) si avocatii sai au actionat in judecata firma Microsoft si in principal pe Gates (fost angajat Apple) pentru furt de cod. Pe atunci, lucrul acesta nu se pedepsea prea aspru, amenda fiind in cele din urma redusa la 0 din cele opt milioane de dolari cat era initial. Plagiatul nu a fost pedepsit, furtul s-a acoperit cu bani, insa, din nefericire, hotia a ramas, hotie pentru care Bill Gates este una dintre cele mai blamate persoane de pe Terra.

Un alt program din care Gates scoate miliarde de dolari este Internet Explorer-ul, cel mai popular browser actual de pagini de internet. "Parintele" acestui program este o mica firma de sofware, numita Spyglass, care in anul 1995 lanseaza pe piata, la un pret de 45 de dolari, respectivul browser. Timp de doi ani, Bill Gates negociaza cu aceasta firma, timp in care Microsoft deja comercializa Internet Explorer-ul inclus in pachetul Windows. Intr-un final, Gates a fost obligat sa plateasca inventatorilor opt milioane de dolari, pentru ca altfel il astepta un nou proces.

De altfel, intreaga viata a Microsoft de pana acum s-a consumat in mare parte in procese cu diferite firme, multe dintre acestea avand ca litigiu furtul sau copierea partiala a codurilor de programe. Cel mai recent proces pe care Gates il pierde datorita modului sau de a "concura" cu alte firme de software este pentru faptul ca acesta nu voia sa "deschida" sistemul Windows si pentru rivali. Comisia Wuropeana il obliga pana la urma sa faca acest lucru si in acelasi timp primeste o alta amenda de 500 milioane de euro.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Informatica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.