Magnatii mass - mediei

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.03

nivel: Liceu

Mai tarziu, un sistem de invatamant imbunatatit si alte progrese au creat prima audienta larga a presei scrise. Ziarele care sa satisfaca cerintele publicului cititor au aparut in SUA in anii 1870 si 20 de ani mai tarziu in Marea Britanie.

In locul paginilor cu texte inghesuite, acestea aveau titluri mari, articole scurte si multe ilustratii. Contineau cazuri de senzatie, intamplari[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Magnatii mass - mediei

Mai tarziu, un sistem de invatamant imbunatatit si alte progrese au creat prima audienta larga a presei scrise. Ziarele care sa satisfaca cerintele publicului cititor au aparut in SUA in anii 1870 si 20 de ani mai tarziu in Marea Britanie.

In locul paginilor cu texte inghesuite, acestea aveau titluri mari, articole scurte si multe ilustratii. Contineau cazuri de senzatie, intamplari socante, campanii si expuneri - dezvaluiri ale ticalosiilor si defectelor morale, in special in randurile celor bogati, puternici si moderni - pentru a-si pastra audienta. Desi adesea controlata de persoane instarite, aceasta noua presa populara lua in considerare punctul de vedere al "omului obisnuit".

Primul ziar de scandal popular a fost Detroit Evening News (1875), publicat de Edward Wyllis Scripps (1854-1926). Principalii sai rivali erau Joseph Pulitzer (1847-1911) si, din anii 1880, William Randolph Hearst. Competitia pentru atragerea cititorilor a devenit atat de intensa, incat reporterii deformau adesea in mod deliberat realitatea, calomniau oameni cinstiti si declansau temeri politice - trasaturi ale "jurnalismului de scandal" care au creat probleme inca de pe atunci.

In Marea Britanie primii magnati ai mass-media au fost Alfred Harmsworth si fratele sau Harold, in 1888 au fondat saptamanalul Answers (Raspunsuri), adresat clasei muncitoare, combinand articole usoare cu relatari competitionale. In 1896, prin Daily Mail fratii Harmsworth au introdus stilul cotidienelor continand titluri mari si imagini. Mai tarziu, Alfred Harmsworth a infiintat Weekly Dispatch, London Evening News si The Times. Astfel, Harmsworth detinea nu doar ziarele populare ci si primul ziar "de calitate". El a primit titlul nobiliar de Lord Northcliffe, si a devenit un personaj puternic si influent.

Dupa moartea lui Northcliffe, in 1922, ziarele au fost preluate de fratele sau, care conducea deja Daily Mirror si Sunday Pictorial. Harold Harmsworth a fost de asemenea ridicat la grad nobiliar ca Lord Rothermere, si a fondat o "dinastie" inca puternica in anii 1990.

Baronii presei
In anii 1920, obiceiul de a acorda marilor proprietari de ziare titluri nobiliare a facut ca lumea sa-i numeasca "baroni ai presei". Principalul rival al lui Rothermere in aceasta perioada a fost Max Aitken, un milionar canadian devenit cunoscut sub numele de Lord Beaverbrook. Imperiul ziarelor acestuia a ajuns la dimensiuni impresionante Incepand cu anii 1920, cand a preluat Daily Express si l-a transformat intr-o institute nationala, impreuna cu Sunday Express si London Evening Standard, insa acesta nu a reusit sa castige cea mai serios organizata campanie a sa, pentru Comertul Liber al Imperiului (o "piata comuna" imperiala).

Incepand cu anii 1960, o noua generatie de baroni ai presei au ajuns la putere in Marea Britanie, printre acestia aflandu-se doi "intrusi", Rupert Murdoch si Robert Maxwell. Murdoch (n. 1931) a fost jurnalist inainte de a mosteni doua ziare, Sunday Mail si News, in Australia. Modernizand rapid formula sex-crima-scandal, in curand a preluat alte ziare din Australia. Apoi, in 1969, a obtinut ziarul britanic News of the World, urmat de The Sun in 1970, criticat pentru vulgaritatea sa stridenta, dar avand un succes enorm; acesta a devenit cel mai bine vandut cotidian national.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.