Magie sau rapport

5x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.80

nivel: Liceu

NLP ofera optiuni, confera flexibilitate operatorului/practicantului NLP. Prin urmare, acesta are impact maxim asupra rezultatelor. Ceea ce NLP nu poate sa faca este sa gandeasca in locul operatorului/practicantului si sa-I impuna acestuia o anumita conduita. Fiecare din noi alegem ce anume sa facem cu abilitatile si informatiile pe care le detinem. Rapportul este esential in comunicarea eficienta[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Magie sau rapport

NLP ofera optiuni, confera flexibilitate operatorului/practicantului NLP. Prin urmare, acesta are impact maxim asupra rezultatelor. Ceea ce NLP nu poate sa faca este sa gandeasca in locul operatorului/practicantului si sa-I impuna acestuia o anumita conduita. Fiecare din noi alegem ce anume sa facem cu abilitatile si informatiile pe care le detinem. Rapportul este esential in comunicarea eficienta. In acest sens, NLP pune la dispozitie o serie larga de aplicatii si exercitii pentru dezvoltarea abilitatii de a crea si mentine rapport.

Din multe puncte de vedere, rapportul este ca un dans, un ghidaj permanent intre doi parteneri, cu singura deosebire ca in cazul dansului cel care conduce procesul nu se schimba. In rapport ambii "parteneri" in comunicare iau pe rand rolul de ghid, de conducator.
Acest fenomen este foarte bine descris prin ceea ce facea Milton Erickson, faimosul hipnoterapeut, poate omul cu influenta cea mai mare in dezvoltarea NLP. Ca hipnoterapeut, Erickson crea si intra el insusi in ceea ce se numeste "transa terapeutica" - o stare speciala de rapport.

Ceea ce au observat creatorii NLP a fost ca pe masura ce Erickson ghida pacientul spre o stare de transa, el insusi manifesta caracteristici ale starii de transa - spre exemplu modificarea patternului de respiratie, dilatatie pupilara si modificari ale tonusului muscular.
Si in stilul sau inconfundabil, in momentul in care studentii sai il intrebau daca intra in transa in momentul in care isi hipnotizeaza pacientii, Erickson raspundea mereu: "Invariabil." La acest raspuns un student a replicat:"Bine. Si in acest caz cine hipnotizeaza pe cine?" Si din nou, Erickson a raspuns: "Invariabil."

Care este concluzia? Am putea spune: "Invariabila." Starea de rapport este un proces in care ambii "participanti" se influenteaza unul pe celalalt, fiecare element influenteaza si este influentat de alte elemente. Este esential de retinut faptul ca rapportul este un proces, nu este o functie liniara de tip cauza-efect.Una din presupozitiile NLP esentiale cand ne gandim la rapport este: "Fiecare om are propriul model despre lume, model la care se raporteaza in permanenta". Harta nu este teritoriul. Nu exista doi oameni identici si nici experientele lor nu sunt identice.

Prin urmare, cand cineva comunica un anumit lucru, mai intai isi va construi o harta asupra teritoriului - va construi propria perceptie asupra realitatii. Ceea ce se comunica este perceptia, nu realitatea! Astfel, un bun comunicator va sti cum sa se adapteze astfel incat sa receptioneze acest mesaj, aceasta perceptie - iar acest lucru se poate face atunci cand acel comunicator reuseste sa "decodifice", sa recunoasca si sa respecte harta persoanei care incearca sa-I comunice un anumit fapt.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.