Maghiarii din Romania dupa 1918

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 5.36

nivel: Liceu

Intre anii 1918- 1921 a avut loc in Romania o ampla reforma agrara, in urma careia au fost improprietariti si 206.265 de cetateni romani apartinind minoritatilor nationale, dintre acestia 46.069 fiind maghiari. Cu prilejul aplicarii acestei reforme, s-a creat o alta problema, cea a "optantilor", adica cei aproximativ 260 de mari proprietari din Transilvania care au optat pentru cetatenia maghiara [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maghiarii din Romania dupa 1918

Intre anii 1918- 1921 a avut loc in Romania o ampla reforma agrara, in urma careia au fost improprietariti si 206.265 de cetateni romani apartinind minoritatilor nationale, dintre acestia 46.069 fiind maghiari. Cu prilejul aplicarii acestei reforme, s-a creat o alta problema, cea a "optantilor", adica cei aproximativ 260 de mari proprietari din Transilvania care au optat pentru cetatenia maghiara si care, conform legii agrare din Romania, au fost expropriati. Acestia au acuzat statul roman ca i-a expropriat doar pentru ca erau maghiari si au cerut sa fie exceptati de la aplicarea legii.

Partidul Maghiar, sustinut de guvernul de la Budapesta, a desfasurat o ampla campanie in strainatate in problema optantilor, sustinind ca guvernul roman nu respecta prevederile Tratatului minoritatilor si pe cele ale Tratatului de la Trianon. Aceasta chestiune a ajuns si la Societatea Natiunilor si la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. De fapt, sub pretextul acestei probleme a optantilor, Partidul Maghiar si guvernul de la Budapesta incercau sa acrediteze pe plan international ideea ca exista o "problema a Transilvaniei", ramasa nerezolvata de Tratatul de la Trianon. Timp de sapte ani, Romania a fost confruntata cu aceasta problema a optantilor maghiari, a caror cauza a fost aparata de guvernul Ungariei.

Odata cu realizarea Unirii de la 1918, limba romana devenea limba oficiala a noului stat creat. Daca insusirea limbii romane de catre celelate minoritati nu a constituit o problema, a existat totusi o rezistenta din partea unor functionari de etnie maghiara care au refuzat sa-si insuseasca si sa foloseasca limba romana. Daca inainte de 1918 in Transilvania nu exista nici o scoala cu limba de predare romana intretinuta de statul ungar, dupa aceasta data statul roman si-a asumat sarcina de a sustine financiar toate scolile de stat cu predare in limbile minoritatilor nationale.

In 1920, Universitatea maghiara din Cluj a devenit universitate romaneasca, continuand sa fie frecventata de un numar mare de studenti apartinind minoritatilor nationale. Unele dintre nemultumiri era legata de "romanizarea" Universitatii maghiare din Cluj, dar si de incetarea activitatii unor scoli de stat in limba maghiara, ca si la lipsa de sprijin material din partea statului.

in ciuda acestor divergente, viata culturala si sociala a maghiarilor din Romania decurgea relativ normal. Spre exemplu, in 1922 existau 144 de publicatii in limba maghiara (numarul lor va fi de 192 in 1929) si circa zece teatre. Numarul scolilor primare depasea 560. Tot in acea perioada au primit autorizatie de functionare si 10 teatre maghiare.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.