Maduva spinarii

3x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.08

nivel: Liceu

Structura maduvei spinarii
Maduva este formata din substanta cenusie dispusa in centru,avand aspectul literei “H”,si substanta alba,la periferie,sub forma de cordoane (funicule).

Substanta cenusie
Este constituita din corpul neuronilor.Bara transversala a “H”-ului formeaza comisura cenusie a maduvei,iar portiunile laterale ale “H&rdq[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Maduva spinarii

Structura maduvei spinarii
Maduva este formata din substanta cenusie dispusa in centru,avand aspectul literei “H”,si substanta alba,la periferie,sub forma de cordoane (funicule).

Substanta cenusie
Este constituita din corpul neuronilor.Bara transversala a “H”-ului formeaza comisura cenusie a maduvei,iar portiunile laterale ale “H”-ului sunt subdivizate in coarne:anterioare,laterale si posterioare.

Comisura cenusie prezinta in centru canalul ependimar care contine LCR si care,in sus,la nivelul trunchiului cerebral,se dilate formand ventriculul 4.De asemenea,el se dilate si in portiunea terminala a maduvei,formand,la nivelul filumului terminale,ventriculul 5,numit si ventriculul terminal.

Coarnele anterioare (ventrale) contin dispozitivul somatomotor care este mai bine dezvoltat in regiunea intumescentelor (cervicala si lombara).Coarnele anterioare sunt mai late si mai scurte decat cele posterioare si contin 2 tipuri de neuroni somatomotorii:neuroni α (alfa) si neuroni γ (gama),ai caror axoni formeaza radacina ventrala a nervilor spinali.Axonul neuronului α ajunge la muschiul striat cu care formeaza o sinapsa speciala neuroefectorie,numita placa motorize,in timp ce axonul neuronului γ ajunge la portiunea periferica (contractila) a fibrelor musculare din structura fusului neuromuscular.Neuronii α,cat si neuronii γ sunt de tip multipolar,corpul lor avand diameter de 70-150μ.

Coarnele posterioare (dorsale) contin neuroni senzitivi care au semnificatia de deutoneuron (al doilea neuron),protoneuronul (un neuron) fiind situate in ganglionii spinali.La nivelul deutoneuronilor se termina o parte din axoni neuronilor pseudounipolari (un neuron din ganglionul spinal).Neuronii senzitivi din coarnele posterioare sunt mici,dispusi sub forma de grupe relative structuralizate,numite nuclei (nucleul capului cornului posterior,nucleul thoracic etc).

Coarnele anterioare si posterioare apar pe sectiunea longitudinala sub forma de coloane. Coarnele laterale sunt vizibile in regiunea cervicala inferioara (C8),in rgiunea taracala (T1-T12) si lombara superioara (L1-L2).Contin neuroni vegetativi simpatici preganglionari ai caror axoni parasesc maduva pe calea radacinii ventrale a nervului spinal si formeaza fibrele preganglionare ale sistemului simpatic.

Intre coarnele laterale si posterioare,in substanta alba a maduvei se afla substanta reticulara a maduvei mai bine individualizata in regiunea cervicala si formata din neuroni dispusi in retea.

Substanta alba
Se afla la periferia maduvei si este dispusa sub forma de cordoane (funicule) in care gasim fascicule ascendente situate,in general,periferic,descendente,situate profound fata de precedentele,si fascicule de asociatie,situate cel mai profound,in imediata vecinatate a substantei cenusii.Intre fisura mediana si coarnele anterioare se afla cordoanele anterioare;intre septul median posterior,care prelungeste santul median dorsal,si coarnele anterioare se afla cordoanele posterioare,iar intre coarnele anterioare si posterioare se afla cordoanele laterale.In aceste cordoane se afla fibre nervoase grupate in fascicule ascendente ale sensibilitatii,descendente ale motricitatii si fascicule de asociatie.

In cordoanele posterioare se afla fasciculul gracilis (Goll) si,lateral de acesta,fasciculul cuneat (Burdach),acesta din urma existand numai in maduva toracala superioara si cervicala.Fasciculul cuneat este despartit de gracilis printr-un sept intermediary.Ambele fascicule sunt formate din axoni lungi ai unui neuron (protoneuronul) cu sediul in ganglionul spinal.In cordoanele posterioare intalnim,de asemenea,si fascicule de asociatie,care leaga intre ele diferite segmente ale maduvei.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.