Macedonia

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.13

nivel: Facultate

Amenintarea pentru securitatea europeana la nivel continental pare a proveni mai degraba din capacitatea unora dintre factorii de amenintare globala - de tipul terorismului sau al crimei organizate - de a utiliza conjuncturile create de conflictele regionale in scop propriu (precum implicarea mujahedinilor in razboiul din Bosnia).

O a doua amenintare ar putea sa apara ca urmare a p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Macedonia

Amenintarea pentru securitatea europeana la nivel continental pare a proveni mai degraba din capacitatea unora dintre factorii de amenintare globala - de tipul terorismului sau al crimei organizate - de a utiliza conjuncturile create de conflictele regionale in scop propriu (precum implicarea mujahedinilor in razboiul din Bosnia).

O a doua amenintare ar putea sa apara ca urmare a potentialului oferit de o serie de conflicte locale de a functiona ca "debuseu" pentru conflictele sau tensiunile interne din tarile vecine. Amenintarea consta in potentialul de extindere a conflictului, ca in cazul implicarii nationalistilor ucraineni in conflictul din Transnistria, al nationalistilor sirbi in conflictul din Bosnia, al nationalistilor albanezi in cel din Kosovo si FYR Macedonia etc.

Din perspectiva diversitatii surselor de dezvoltare, principala problema creata de postcomunism a constat nu atit in exacerbarea nationalismelor sau eliberarea tensiunilor locale de sub constringerea restrictiilor de bloc, cit in crearea unor noi alternative de surse de dezvoltare pentru state, care, urmare a politicii de bloc, nu dispuneau de ele in timpul razboiului rece.

Razboaiele dintre tarile fostei Iugoslavii, chiar daca au fost justificate ideologic ca si conflicte interetnice, au avut la baza diferentierea surselor de dezvoltare potentiala intre dezvoltarea oferita prin integrare europeana, pentru Croatia, Slovenia, Macedonia, si dezvoltarea prin resurse alternative a Serbiei.

Conflictul transnistrean poate fi interpretat ca un conflict intre regiuni dispuse sa apeleze la resursele occidentale de dezvoltare - Moldova - si regiuni care se pot dezvolta utilizind resursele de dezvoltare ale Rusiei. Acelasi model explicativ poate fi aplicat pentru Ucraina, Georgia - unde Abhazia este mai legata de resursele rusesti de dezvoltare decit restul tarii - Armenia si alte tari din Caucaz.

Razboaiele interetnice din Balcani declansate in decursul dezmembrarii fostei Iugoslavii nu s-au incheiat decat dupa interventia armata si diplomatica a tarilor din NATO. In afara de Slovenia, celelalte state desprinse din fosta Iugoslavie inca nu au intrat oficial in comunitatea democratiilor europene. Croatia, Macedonia si Albania au facut cereri de aderare la NATO acum opt ani.

La summit-ul de la Bucuresti, cele trei tari balcanice spera sa fie invitate formal sa devina membre in NATO. Ceea ce inseamna ca ar putea fi admise oficial in 2009. O parte dintre liderii NATO pretind ca cele trei tari inca nu au indeplinit satisfacator toate criteriile de admitere si ca ar fi preferabil ca acceptarea lor sa fie amanata pana la completarea reformelor economice, politice si militare necesare pentru convergenta cu celelalte state membre. Asemenea obiectii neinspirate au fost avansate inainte de fiecare admitere de noi membri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.