Lupta pentru centralizarea statului feudale in Tarile Romane

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Elementul cel mai important din viata societatii feudale est-europene din a doua jumatate a secolului al XV-lea a constat in faptul ca, sub influenta dezvoltarii pietii interne si a cresterii exportului de grine, agricultura s-a transAZformat intr-un sector al economiei producatoare de marfuri. in Tara Romineasca si Moldova, ca si in tarile vecine cu ele, principalele mosii feudale au inceput sa p[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lupta pentru centralizarea statului feudale in Tarile Romane

Elementul cel mai important din viata societatii feudale est-europene din a doua jumatate a secolului al XV-lea a constat in faptul ca, sub influenta dezvoltarii pietii interne si a cresterii exportului de grine, agricultura s-a transAZformat intr-un sector al economiei producatoare de marfuri. in Tara Romineasca si Moldova, ca si in tarile vecine cu ele, principalele mosii feudale au inceput sa produca cereale destinate vinzarii. Acest fenomen se generaliza pe masura ce crestea diviziunea sociala a muncii -- in primul rind cea dintre sat si oras -- si, totodata, pe masura ce erau solicitate cerealele pe piata externa.

Patrunderea la sate a economiei banesti, exprimata prin transformarea produselor agricole in marfa, a dat nastere unui fenomen complementar: consuAZmul rural de marfuri confectionate in orase. Pe masura ce apareau la sate cumpaAZratori de marfuri artizanale, crestea numarul si diversitatea acestor articole. O importanta deosebita prezinta mentionarea uneltelor agricole printre marfurile care se vind in mediul rural, deoarece ea subliniaza legaturile reciproce dintre dezvoltarea schimbului si cresterea productivitatii muncii in agricultura.

Din privilegiul acordat de Stefan cel Mare liovenilor, la 3 iulie 1460, reiese ca acestia desfaceau in tara, pe linga unele articole de lux, si altele de mai larga intrebuintare: coase, seceri si fiare de plug l.
Ansamblul progresului economic in agricultura se exprima in tendinta de crestere a pretului satelor cumparate si vindute de boieri. Daca, de exemplu, in 1440--1450, un sat valoreaza in Moldova in medie 52 zloti si jumatate, in 1501 -- 1505 el valoreaza peste 250 zloti; pretul lui creste deci de circa cinci ori. Cresterea pretului satelor insemneaza sporirea generala a veniturilor produse de locuitorii acelor sate in beneficiul boierilor.

La aceasta a contribuit cresterea populatiei, largirea suprafetelor agricole, cresterea cantitatii de cereale si, mai ales, de cereale-marfa, produse pe mosii in conditiile unei sporite productivitati a muncii. Dezvoltarea schimbului, antrenarea domeniilor feudale in relatiile marfa-bani au dus la modificari in organizarea teritoriala si economica a mosiilor, la manifestarea unei tendinte generale de transformare si crestere a rentei feudale, expresie a cresterii sub diverse forme a obligatiilor taranesti fata de feudali, in anumite regiuni, renta feudala este convertita, in unele cazuri, din munca si produse in bani.

Pe linga tendinta de a-si spori numarul taranilor dependenti, feudalii urmaAZresc sa-si intareasca dreptul de stapinire asupra acestora, sa le limiteze dreptul de stramutare, sa asigure permanenta pe paminturile lor a fortei de munca, absolut necesara cresterii productiei de cereale. La sfirsitul secolului al XV-lea, ca sa impiedice plecarile taranilor dependenti de pe mosie, feudalii impun acestora, in cazul in care ar voi sa se stramute, o dare speciala numita AŠ galeata de iesire >> *.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.