Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.55

nivel: Liceu

In aceste imprejurari Papa si Venetia il induplica pe regele Vladislav sa reia ostilitatile, deoarece Venetia acceptase sa trimita o flota care avea sa faca imposibila trecerea prin Stramtorile Marii Marmara a trupelor turcesti, aflate in Asia Mica. Cruciada a fost inceputa in toamna anului 1444 cu trupe putine. Oastea regala si cea transilvaneana, la care se alatura cea a Tarii Romanesti condusa [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lupta antiotomana sub conducerea lui Iancu de Hunedoara si Vlad Tepes

In aceste imprejurari Papa si Venetia il induplica pe regele Vladislav sa reia ostilitatile, deoarece Venetia acceptase sa trimita o flota care avea sa faca imposibila trecerea prin Stramtorile Marii Marmara a trupelor turcesti, aflate in Asia Mica. Cruciada a fost inceputa in toamna anului 1444 cu trupe putine. Oastea regala si cea transilvaneana, la care se alatura cea a Tarii Romanesti condusa de Vlad Dracul (revenit la domnie in aprilie 1444), trec Dunarea si se indreapta spre Nicopole si Varna.

Dar genovezii din Pera, care se temeau de intarirea rivalilor lor venetieni, transporteaza trupele sultanului din Asia Mica pe malul european. Armata crestina a fost luata prin surprindere de ostiri turcesti mult mai numeroase. Ca urmare, cruciatii au fost infranti, iar regele Ungariei Vladislav cade pe campul de lupta. Prin dezastrul de la Varna a disparut si speranta de a mai salva Constantinopolul si de a respinge turcii din Europa.

Dupa moartea lui Vladislav lancu de Hunedoara este ales guvernator al Ungariei (1446) pe timpul minoratului regelui Ladislau al V-lea. lancu reuseste sa obtina stabilitatea interna a tarii, sa continuie legaturile cu domnii Moldovei si Tarii Romanesti si sa incheie o alianta antiotomana cu sarbii si albanezii. Cu scopul de a atrage fortele Moldovei si Munteniei la cruciada antiotomana, lancu intra in 1447 in Tara Romaneasca, il inlatura de la domnie pe Vlad Dracul (care devenise fidel sultanului) si il aseaza in scaunul domnesc pe Vladislav a! II-lea (1447-1456).

La inceputul anului 1448 lancu intervine in Moldova si il sprijina pe Petru al Il-lea (1448-1449), inlaturandu-l de la domnie pe Roman al Il-lea (1447-1448), care era sustinut de poloni Pentru ajutorul acordat Petru cedeaza lui lancu cetatea Chilia. In septembrie 1448 lancu trece cu oastea Dunarea. Dar ajutorul albanezilor si sarbilor nu soseste la timp si in octombrie in valea Moravei, la Kossovopolje, oastea crestina sufera o grea infrangere. Asal se sfarseste prima perioada a luptei antiotomane dusa de lancu de Hunedoara, care avea drept scop alungarea turcilor din Balcani.

A doua perioada a luptei lui lancu cu turcii avea deja drept scop nu alungarea turcilor din Europa, ci impiedicarea inaintarii lor spre centrul continentului. In 1453 sultanul Mehmed al Il-lea (1451-1481) cucereste Constantinopolul si se pregateste pentru cucerirea puternicii cetati a Belgradului si a Ungariei.

lancu de Hunedoara face repetate cereri de ajutor catre tarile apusene, intareste cetatile de pe Dunare, intervine in Moldova sustinandu-l pe Bogdan al Il-lea (1449-1451), apoi pe Alexandru (1452-1454), pune la dispozitia lui Vlad Tepes, refugiat in Transilvania, un corp de oaste (1456), pe care ultimul il foloseste in august 1456 pentru a ajunge la domnie. Prin aceste masuri lancu incerca sa diminueze influenta polona si otomana in Tarile Romane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.