Lupta antiotomana si pentru centralizarea statului in vremea lui Stefan cel Mare

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Liceu

O puternica reactie impotriva grupului de mari boieri, in frunte cu logofatul Mihu, care o impusesera si care formau principalul sprijin al domniei lui Petru Aron. Aceasta reactie, prevazuta de marii boieri inca din momentul luarii deciziei de inchinare catre turci -- dupa cum lasa limpede sa se inteleaga insusi actul intocmit la Vaslui -- a cuprins si o buna parte a boierimii, ceea ce o va dete[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lupta antiotomana si pentru centralizarea statului in vremea lui Stefan cel Mare

O puternica reactie impotriva grupului de mari boieri, in frunte cu logofatul Mihu, care o impusesera si care formau principalul sprijin al domniei lui Petru Aron. Aceasta reactie, prevazuta de marii boieri inca din momentul luarii deciziei de inchinare catre turci -- dupa cum lasa limpede sa se inteleaga insusi actul intocmit la Vaslui -- a cuprins si o buna parte a boierimii, ceea ce o va determina sa treaca de partea noului pretendent. Omagiul prestat regelui Cazimir la 29 iunie 1456, prevazind conditii neobisnuite pina atunci in raporturile cu Polonia, a facut sa scada si mai mult prestigiul lui Petru Aron.

Un adevarat proces de destramare politica se vadeste in Moldova la sfirsitul anului 1456 si inceputul anului urmator. Ascutirea luptei de clasa, in aceste conditii, duce la o rascoala a taranimii din nordul tarii, care a cuprins si Pocutia. Sub capetenia lor, Leu, taranii rasculati ajung pina la Sniatyn, iar apoi -- scria Petru Aron la 1 aprilie 1457 comandantilor poloni de margine -- Leu AŠs-a intors in tara noastra, Moldova, cu acei raufacatori>>1. Prins, conducatorul taranilor a fost predat polonilor pentru a fi pedepsit acolo, domnul promitind ca va urmari si restitui tot ce s-a luat din Polonia.

Mai mult decit atit, el isi recunostea incapacitatea de a mai guverna, acordind starostilor din Polonia dreptul de amestec in problemele interne ale statului moldovenesc 2. Clasa stapinitoare a Moldovei a inteles ca nu-si mai poate salva supreAZmatia de clasa, ordinea feudala insasi, in cadrul unei politici ca cea dusa intre 1432 si 1456. De aceea, inlocuirea lui Petru Aron si incetarea luptelor feudale interne se impuneau cu evidenta.

Efectivele si compunerea ostirii cu care Stefan inaintase spre Suceava ne sint cunoscute datorita Cronicii moldo-germane. Ea ne vorbeste de un total de circa 6 000 de luptatori, compus din oastea data de Vlad Tepes si din oameni ridicati din Tara de Jos 3, ceea ce arata adeziunea populatiei moldoAZvene la lupta tinarului voievod pentru ocuparea tronului. Batalia hotaritoare cu fortele lui Petru Aron s-a dat in ziua de 12 aprilie, AŠla locul numit Hreasca, la Doljesti>> 4.

Victoria relativ usoara obtinuta asupra lui Petru Aron -- care nu fusese luat pe nepregatite, caci cu doua saptamini inainte vestea de primejdie pe prietenii sai poloni -- dovedeste tocmai acuitatea crizei prin care trecea Moldova la acea data. Fortele cu care a invins Stefan au fost in special forte moldovenesti, caci elementul decisiv -- in victoria miliAZtara si, mai ales, in aceea politica -- nu a putut sa fie mica oaste pusa la dispoAZzitia sa de Vlad Tepes. Aceasta se vede, de altminteri, atit din incapacitatea lui.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.